Termenul prevazut pentru transmiterea aplicatiilor si cererilor de finantare la Comisia Europeana pentru proiectele retrospective majore este 31 martie 2016, printre acestea fiind inclus proiectul de reabilitare si modernizare a caii ferate Bucuresti – Constanta, a declarat, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, la sediul Ministerului Transporturilor.
„In ceea ce priveste proiectele retrospective, Ministerul Fondurilor Europene face mari eforturi pentru a identifica aceste proiecte finantate de la bugetul de stat in perioada 2007 — 2015. Pentru proiectele majore, termenul este 31 martie — de trimis aplicatiile si cererile de finantare la Comisia Europeana. Printre aceste proiecte retrospective se va include si calea ferata Bucuresti — Constanta. Avem posibilitatea de a continua aceasta actiune de identificare de proiecte care sa fie finantate prin fonduri europene si de a creste astfel rata de absorbtie dupa 31 martie inca 2 — 3 luni. In aceasta perioada de 2 — 3 luni, aprilie — iunie, speram sa mai identificam astfel de proiecte — proiecte minore, deci sub 50 de milioane de euro — si incercam, impreuna cu ministerele de linie, Ministerul Dezvoltarii Regionale, al Educatiei, Ministerul Mediului, sa continuam identificarea lor”, a spus Raducu.
La randul sau, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a afirmat ca, in afara de proiectul caii ferate Bucuresti-Constanta, alte 13-14 proiecte ce vizeaza calea rutiera au fost trimise la Comisia Europeana.
„In afara de proiectul de cale ferata, mai avem inca 13 sau 14 proiecte pe rutiera, care au fost in parte trimise. Sapte se aflau in analiza, unul singur avea probleme cu incadrarea la calamitati. S-a lucrat pe mai multe planuri, am facut eforturi impreuna cu Ministerul Fondurilor Europene sa trimitem si acest proiect pentru calea ferata. Problema era ca a fost inceput cu un beneficiar care era Banca Japoneza si a trebuit sa ne asiguram ca acele criterii ale finantatorului — Banca Japoneza — erau conforme cu cele cerute de comunitatea europeana, pentru ca puteau aparea probleme. S-au schimbat corespondente si documente. Cred ca avem metri cubi pentru a documenta acest proiect. Proiectul merge inainte”, a dat asigurari Costescu.
Aura Raducu a mai spus ca au fost identificate peste 100 de proiecte care ar putea fi finantate in noua perioada de programare din Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), care are atat componenta de transport, cat si componente de mediu si energie.
„MFE coordoneaza unul dintre cele mai importante programe de investitii ale Romaniei, POIM, care cuprinde atat componenta de transport, cat si componenta de mediu si energie. Avem peste 100 de proiecte identificate a fi finantate prin acest program si speram sa se accelereze implementarea acestor programe. Sectorul feroviar este foarte important, avand in vedere impactul pe care il are atat pentru cresterea mobiliatii, cat si pentru rezolvarea problemelor de mediu. De aceea, colaboram cu Ministerul Transporturilor pentru a accelera implementarea acestor proiecte„, a adaugat ministrul Fondurilor Europene.
In plus, ea a subliniat importanta colaborarii Romaniei cu Parlamentul European si cu institutiile europene pentru finantarea proiectelor de transport.
„Colaborarea noastra cu Parlamentul European si cu institutiile europene este foarte importanta, deoarece prin programele europene se finanteaza politica europeana de transport, combinata cu politica si nevoile nationale, prin aceste documente strategice foarte importante, precum Master Planul sau Planul de Mobilitate Bucuresti — Ilfov, care urmeaza sa finanteze structura de metrou”, a precizat ministrul Fondurilor Europene.
O delegatie a Comisiei Transport si Turism (TRAN) a Parlamentului European, condusa de Michael Cramer (Germania), s-a aflat in vizita oficiala, miercuri, la sediul Ministerului Transporturilor.
Din partea Romaniei au participat atat reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, condusi de ministrul de resort, Dan Costescu, cat si ai CNADNR si CFR SA, reprezentanti ai Ministerului Fondurilor Europene, condusi de ministrul Aura Carmen Raducu, si ai Ministerului Afacerilor Externe, condusi de Silvia Davidoiu, coordonator national al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii.
Pe agenda de discutii au fost incluse subiecte precum Master Planul General de Transport al Romaniei, Coridoarele retelei centrale trans-europene de transport (TEN-T), Planul national feroviar, Programul Operational de Infrastructura Mare, dar si Strategia UE pentru Regiunea Dunarii.
Sursa: Agerpres