Anca Dragu (MFP): Romania nu se afla printre cele 25 de state UE care au aprobate operatiuni aferente Planului Juncker

anca-dragu.jpg

Romania nu se numara printre cele 25 de state membre ale Uniunii Europene care au aprobate operatiuni aferente Planului Juncker, potrivit unui mesaj al ministrului Finantelor Publice, Anca Dragu, transmis, intr-o conferinta de presa a Institutului European din Romania (IER).

„Sunt peste 220 de operatiuni deja aprobate in cadrul Fondului European pentru Investitii Strategice (FEIS) in 25 din cele 28 de state membre. Romania nu se afla printre acestea, dar este important de stiut ca deja au fost angajate resurse totale de peste 11 miliarde euro. Acestea reprezinta imprumuturi, iar valoarea proiectelor si investitiilor mobilizate in total trece de 80 de miliarde de euro, reprezentand deja 26% din tinta totala asumata in cadrul planului„, a spus Dragu, intr-un mesaj transmis de Angela Carabas, sef de serviciu pentru coordonarea cooperarii financiare internationale in Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit acesteia, MFP, alaturi de celelalte institutii, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, a fost implicat in negocierea regulamentului numarul 1017/2015 care ofera fundamentul juridic pentru acest plan.

Studiul „Planul de investitii al Comisiei Juncker si potentialul impact asupra economiei romanesti”, prezentat, miercuri, la IER, arata ca planul Juncker ar putea creste produsul intern brut al Romaniei cu 0,95 puncte procentuale in primul an, in varianta pesimista, si cu 4,75 puncte in cea optimista.

„Scenariul pesimist este bazat pe rata actuala de crestere a stocului de capital, de 1%. Din graficul cumulativ al functiei impuls-raspuns se observa ca, intr-un an, aceasta rata ar duce la o crestere a PIB-ului de 0,95 puncte procentuale/an. Scenariul realist este bazat pe o crestere a stocului de capital cu 3 puncte procentuale. Acest aport ar conduce la sustinerea tendintei actuale a economiei romanesti, deci la o crestere sustinuta a PIB-ului de aproximativ 2,85 — 3 pp/an. De asemenea, prognozele puse la dispozitie de Comisia Europeana pentru Romania prezinta o rata de crestere anuala pentru 2015 si 2016 de aproximativ 2,7 si 2,9 procente si incorporeaza noul aport investitional„, se arata in document.

Potrivit acestuia, scenariul optimist este bazat pe o rata de crestere a stocului de capital de 5 procente. Aceasta rata este egala cu cea din perioada boom-ului economic, inainte de aparitia crizei economice in Romania.

„In conditiile unui grad ridicat de acceptare al proiectelor depuse pentru planul Juncker, cresterea de 5 pp a stocului de capital ar conduce la o rata de crestere a PIB-ului anual de 4,75 pp”, informeaza sursa citata.

Romania are nevoie de resursele puse la dispozitie prin Fondul European de Investitii Strategice (FEIS), spune studiul, pentru a acoperi decalajele semnificative de dezvoltare fata de restul UE.

„De pilda, fata de statele din UE invecinate, Romania ocupa ultimul loc la calitatea infrastructurii, sanatate si educatie primara, educatie superioara si formare profesionala si penultimul loc la dezvoltarea tehnologica, a afacerilor si inovare„, mentioneaza sursa citata.

De asemenea, studiul precizeaza ca planul de investitii al Comisiei Juncker a fost lansat intr-un moment critic al UE: reducerea semnificativa a investitiilor, cu 15% in anul 2014 fata de anul 2007, caracterizat de apetitul redus pentru risc, in lipsa investitiilor private. In acest context, scopul planului este de a mobiliza investitii de pana la 315 miliarde euro din surse publice si private, pe baza garantiei UE de 21 miliarde euro, pentru a contribui la relansarea economica si la crearea de locuri de munca prin sprijinirea investitiilor in economia reala.

Planul de investitii este structurat pe trei piloni, respectiv mobilizarea finantarii, sustinerea investitiilor care au ca destinatie economia reala si imbunatatirea mediului investitional.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top