Avand in vedere importanta domeniului locuirii, Guvernul Romaniei a stabilit ca prioritate strategica pentru anul 2016 elaborarea Strategiei Nationale a Locuirii, aflat in responsabilitatea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP). Proiectul de Hotarare de Guvern privind aprobarea strategiei a fost inclus in Programul anual de lucru al Guvernului pentru anul 2016.
Pentru fundamentarea deciziilor in domeniul locuirii, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a realizat, impreuna cu Banca Mondiala, proiectul „Coordonarea si selectia eficienta si transparenta a proiectelor de infrastructura finantate din instrumente structurale si de la bugetul de stat pentru perioada 2014 – 2020”, care a avut si un scop mai amplu: acela de a sprijini utilizarea eficienta a fondurilor publice printr-o coordonare mai buna cu fondurile europene. Pe baza analizelor realizate, Banca Mondiala a propus un set de recomandari care constituie pilonii cheie ai strategiei nationale in domeniul locuirii. Recomandarile, structurate in cinci arii prioritare, au fost integrate in strategie si au fost analizate si dezbatute impreuna cu actorii relevanti din domeniu, in cadrul atelierelor de lucru privind locuirea organizate de Banca Mondiala in luna iulie 2015.
Rapoartele elaborate de Banca Mondiala, disponibile online, subliniaza nevoia redefinirii rolului statului in asigurarea unei piete functionale a locuintelor, care ar putea ameliora semnificativ conditiile de locuit, la costuri relativ scazute. Aceste imbunatatiri nu numai ca ar face locuintele mai accesibile si de o calitate mai buna, dar ar avea efecte si asupra economiei in general.
Astfel, proiectul Strategiei Nationale a Locuirii urmareste asigurarea accesului la conditii de locuire adecvate pentru toate categoriile de persoane, pana in anul 2030. Plecand de la problemele identificate: calitatea slaba a fondului imobiliar existent, numarul mare de cladiri vulnerabile la riscul seismic, locuinte inadecvate pentru grupurile sarace si vulnerabile, ineficienta pietei de locuinte, cadrul legal si institutional, pentru atingerea obiectivelor stabilite au fost propuse mai multe directii de actiune:
· Revizuirea si completarea cadrului legal si institutional;
· Imbunatatirea conditiilor de locuire pentru categoriile vulnerabile, cuprinzand propuneri pentru reducerea locuirii informale, imbunatatirea locuintelor comunitatilor vulnerabile si marginalizate din zonele urbane si rurale, cresterea asistentei din partea autoritatilor publice in situatii de evacuare precum si imbunatatirea conditiilor de locuire insalubra;
· Programe si mecanisme de finantare, avand ca principale propuneri masuri ce vizeaza cresterea fondului de locuinte publice, reformarea programelor existente, continuarea masurilor privind consolidarea seismica a cladirilor rezidentiale nesigure din punct de vedere structural, prioritizarea masurilor privind imbunatatirea locuintelor si cartierelor vechi, directionarea cu prioritate a asistentei in domeniul locuirii catre categoriile sarace si vulnerabile.
Strategia a fost elaborata dupa consultarea preliminara a reprezentantilor autoritatilor administratiei publice centrale, ai structurilor asociative ale autoritatilor administratiei publice locale, ai mediului academic si ai organizatiilor neguvernamentale.
Comentariile si propunerile privind proiectul Strategiei Nationale a Locuirii supus consultarii publice pot fi transmise in cel mult 20 de zile calendaristice de la data de 28 iulie 2016 fie pe adresa MDRAP, Str. Apolodor, nr. 17, sector 5, Bucuresti – in atentia Directiei Generale Juridice si Relatia cu Parlamentul, fie la adresa de e-mail [email protected] sau la numarul de fax 0372.114.569.
Sursa: MDRAP