Am pierdut 3,5 miliarde de euro din fondurile europene destinate Romaniei in perioada 2007-2013, iar din banii alocati pentru 2014-2020 am reusit sa absorbim sub 1%.
Rata de absorbtie in actualul calendar financiar nu a ajuns nici macar la 1%, la aproape trei ani de la intrarea in noul ciclu financiar 2014-2020, perioada in care Romania are la dispozitie aproape 30 de miliarde de euro.
Conform ultimelor date prezentate public de oficialii Ministerului Fondurilor Europene, in actuala perioada de programare, media ratei de absorbtie la nivel european era de 2,6%, in timp ce Romania avea doar 0,98%.
Practic, guvernul tehnocrat s-a concentrat mai mult pe vechiul calendar si a demarat procedurile de acreditare si lansare de ghiduri pentru actualul calendar. Daca la inceputul lunii noiembrie 2015, atunci cand guvernul Ponta si-a depus mandatul, rata de absorbtie era de 58,67%, la jumatatea lunii decembrie 2016, Cabinetul Ciolos a reusit sa majoreze rata de absorbtie pentru calendarul financiar 2007-2013 la 81,73%. Asta inseamna o valoare de 4,4 miliarde de euro.
Fazarea proiectelor
Datele finale in ceea ce priveste vechiul calendar le vom cunoaste abia in vara acestui an, intrucat Comisia Europeana dezangajeaza automat acea parte din fonduri pentru care nu s-a primit documentatia finala pentru inchidere pana la 31 martie 2017.
De asemenea, tehnocratii avertizeaza, in raportul de bilant prezentat, ca „pentru evitarea corectiilor financiare si a eventualelor pierderi de fonduri, este necesara continuarea si finalizarea proiectelor fazate (fonduri europene) si proiectelor nefunctionale (buget de stat), acestea din urma fiind necesare a fi finalizate si date in uz pana la data de 31 martie 2019“. Aici trebuie precizat faptul ca Romania nu a reusit sa termine la timp unele proiecte de infrastructura, in principal de constructie de autostrazi si de reabilitare a caii ferate, astfel ca termenele au fost prelungite si proiectele au fost fazate asa incat sa obtinem fonduri europene din noul calendar financiar.
Ramane de vazut daca, in acesti patru ani, Romania va putea absorbi cat mai multe fonduri europene in situatia in care nu avem acreditate toate Au¬to¬ritatile de Management, iar MFE a reusit sa lanseze apeluri in valore de doar 13 mld. euro, fiind incheiate contracte de finantare in valoare de numai 1,5 mld. euro.
Sursa: Capital