
Cum va explicati cererea atat de mare pentru cursurile de Managementul proiectelor incepand cu 2009?
D.B: In situatia in care, conform unei statistici recente, 7 din 10 proiecte esueaza din punct de vedere costuri, timp sau specificatii, un curs certificat de Managementul proiectelor iti asigura nivelul de cunostinte necesar pentru a creste sansele de reusita ale unui proiect.
Vad doua directii din care vine cererea sporita de cunostinte de management al proiectelor, chiar cu certificare:
- maturizarea organizatiilor, cu ocazia crizei as putea spune chiar fortata, care pana nu de mult erau in zona anteprenoriala iar marja de castig permitea erori in executie, ceea ce nu mai este cazul acum;
- perceptia, la nivel de individ, din ce in ce mai acuta a ocupatiei de manager de proiect ca o cale fireasca in evolutia carierei, cu potential de satisfactie semnificativ si valorificare a experientei continuu accumulate.
Cursul de Managementul proiectelor organizat de EXEC-EDU este anul acesta la a 2-a editie, in conditiile in care in anii trecuti se organiza doar o data pe an. O particularitate este si faptul ca, in afara sectorului IT, companii din cele mai diverse industrii incep sa lucreze pe proiecte: constructii, farma, food, retail, sectorul bancar, marketing, cultura, sector public.
„Suntem intr-un ciclu economic in care s-a trecut de la productia de masa la productia individualizata pe client”
Care sunt cauzele conform carora tot mai multe companii au inceput sa opereze pe baza de proiecte?
D.B: Toate companiile sunt obligate sa se reinventeze pentru a trece criza. Orice transformare presupune proiecte si programe de transformare. Orice ciclu strategic al unei organizatii se transpune tot in proiecte. Suntem intr-un ciclu economic in care s-a trecut de la productia de masa la productia individualizata pe client. Toate aceste presiuni de business fac imperios necesara atat existenta unor competente de management de proiect cat si a unor metodologii si procese unitare de gestiune a acestora la nivelul organizatiilor. Economie de timp si costuri, productivitate mai mare, cu control mai eficient al resurselor. Eliminarea costurilor inutile. Respectarea obiectivelor si deadline-urilor.
Care ar fi astazi principalele calitati cautate de angajatori pentru meseria de PM?
D.B: Datoria managerului de proiect este sa maximizeze sansele de indeplinire a obiectivelor de proiect, in timp, buget si calitate corespunzatoare.
Angajatorii actuali urmaresc persoanele care au cunostintele necesare si leadership-ul care sa le induca increderea ca pot lasa o parte din business-ul lor pe mainile acestora. Aptitudinile de sales sunt, de asemenea, foarte bine cotate in zona proiectelor cu clienti externi companiei. In plus, el trebuie sa fie capabil sa ii motiveze si sa ii inspire pe cei din echipa de proiect, sa-i influenteze astfel incat ei sa ii adopte deciziile.
Un bun PM este, inainte de toate, si un bun organizator, stie sa prioritizeze, detine excelente aptitudini de comunicare, e analitic si pragmatic, concentrandu-se pe rezolvarea problemelor cu resursele pe care le au la dispozitie. Deci, iata o serie de calitati care merg dincolo de cunostintele si abilitatile tehnice sau teoretice.
Din experienta de 18 ani ca manager de proiect, care a fost cel mai dificil proiect pe care l-ati condus? Care au fost principalele constrangeri si cum le-ati depasit?
D.B: Cel mai dificil? Greu de zis, mai ales ca fiecare aproape a trecut prin moment critice. As putea sumariza doua tipuri de dificultati care te duc in situatii critice: indiferenta beneficiarului, care se asteapta sa-i dai un produs final sau solutie fara ca el sa fie implicat, si atitudinea negativa a unora dintre proprii colegi in fata riscurilor si problemelor aparute. Ca si in viata de zi cu zi, toate problemele le tratezi pe baza atitudinii, exemplului personal, principiilor proprii si intelepciunii de care poti sa dai dovada la un moment dat. De fiecare data cu oamenii si niciodata singur.