Lansarea in dezbatere publica a Strategiei Guvernamentale de Dezvoltare a Comunicatiilor Electronice in Banda Larga pentru perioada 2009-2015

strategie, Comisia Europeana, comunicatii

Potrivit Comisiei Europene, comunicatiile in banda larga reprezinta un vector al dezvoltarii economice la nivel global, precum si o solutie de iesire din criza prin crearea de locuri de munca. in Romania, infrastructura de tip broadband este destul de bine dezvoltata in marile orase, datorita investitiilor private, si deficitara in zonele rurale.

Obiectivul principal al Strategiei Nationale de comunicatii in banda larga este de a extinde comunicatiile de banda larga in zonele dezavantajate prin orientarea catre aceste arii a fondurilor europene ce urmeaza a fi atrase si a banilor proveniti de la bugetul de stat.

Prin aplicarea Strategiei de Dezvoltare a Comunicatiilor Electronice in Banda Larga se urmareste ca aproximativ 98 la suta din populatie sa aiba acces permanent la internet cu o viteza de transfer de minim 1 Mbps.

Beneficiile rezultate din accesul la comunicatiile in banda larga vizeaza cautarea mai rapida a informatiilor, crearea unor oportunitati pe piata muncii cum ar fi de exemplu, munca la domiciliu si un management mai eficient al I.M.M.-urilor.

Aplicarea Strategiei de dezvoltare a Comunicatiilor in Banda Larga faciliteaza accesul la cursurile on-line, la programele de training sau la cele desfasurate prin comunicatiile electronice.

Totodata,simplifica relatiile dintre cetateni,institutii ale statului, companii si alte organizatii prin implementarea serviciilor de e-banking, de plata on- line a taxelor si impozitelor sau prin facilitarea accesului la documente emise de administratiile publice locale si centrale.

Strategia respecta si directiva C.E. care prevede ca imbunatatirea accesului la internetul de mare viteza este o necesitate pentru revitalizarea regiunilor rurale din Europa.

Potrivit C.E., conectarea la internetul de mare viteza a populatiei rurale (in pondere de 30%) care nu beneficiaza de acest serviciu ar trebui sa constituie o prioritate pentru realizarea pana in 2010 a obiectivului „servicii de banda larga pentru toti”. Astfel, se urmareste si imbunatatirea calitatii vietii populatiei in zonele rurale sau defavorizate.

Studiile Comisiei Europene arata ca desi, in medie, 93% dintre europeni pot avea acces la o conexiune internet de mare viteza, in zonele rurale procentul este de doar 70%, iar in unele tari cum ar fi Grecia, Polonia, Slovacia, Bulgaria si Romania, retelele de internet de viteza in banda larga deservesc nu mai mult de jumatate din populatia rurala.

Strategia nationala de Broadband urmareste cresterea conexiunilor la nivelul gospodariilor pana la 40 la suta in 2010 si de 80 la suta in 2015, iar la nivelul populatiei pana la 100 la suta in 2015.

Strategia mai prevede infiintarea unui Grup de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerului Educatiei Cercetarii si Inovarii, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Economiei, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

Acest Grup de lucru va stabili directiile strategice pentru trecerea la societatea informationala in Romania, va monitoriza implementarea proiectelor de infrastructura si servicii de broadband mai mari de 100.000 euro si va stabili caile principale de modernizare a administratiei centrale folosind metodele si instrumentele tehnologiei informatiei.

Sursa: Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top