Judetul Sibiu are nevoie de 25 de milioane de euro pentru gestionarea deseurilor

Judetul Sibiu incearca sa obtina 25 de milioane de euro, fonduri structurale, pentru un sistem integrat de gestionare a deseurilor din judet. Vicepresedintele Consiliului Judetean, Iosif Moldovan a declarat ca deja exista proiecte-pilot de mediu, cu bani din fonduri Phare, privind colectarea selectiva a deseurilor.

Copsa Mica, localitatea cea mai poluata din Romania, se afla printre orasele beneficiare ale proiectului.

In luna noiembrie 2007, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a instiintat CJ Sibiu ca, in Planul Operational Sectorial de Mediu, axa prioritara 2, a doua prioritate o reprezinta extinderea sistemelor de management al deseurilor in judetele care au realizata o parte din infrastructura de deseuri prin programe anterioare de investitii (Phare CES 2003-2005). De asemenea, MMDD a informat CJ ca deruleaza un proiect de asistenta tehnica Phare pentru identificarea si promovarea prioritara a proiectelor finantabile din POS Mediu. Asistenta tehnica vizeaza pregatirea a cinci aplicatii in cinci judete selectate. Acestea sunt Arad, Dolj, Mures, Neamt si Sibiu, din 19 judete care si-au exprimat dorinta de accesare.

In luna februarie 2008, CJ Sibiu a fost informat ca a fost inclus pe lista de prioritati a POS Mediu, urmand ca, prin intermediul asistentei tehnice de care beneficiaza, aceasta sa pregateasca o aplicatie pentru finantare din FEDR. In data de 11 februarie, au fost invitati la MMDD reprezentanti ai CJ, Primariei Sibiu si Medias, pentru a sustine o prezentare generala a judetului, a infrastructurii de deseuri din judet, a termenelor de conformare pentru sectorul de deseuri la nivel judetean, identificarea investitiilor prioritare, o scurta descriere a cadrului institutional, precum si probleme specifice/dificultati intampinate in infrastructura de deseuri.

Ulterior, CJ Sibiu a pus la dispozitia firmei de consultanta Interdevelopment, desemnata prin licitatie la MMDD, documente suplimentare pentru realizarea bazei de date care va sta la baza Master Planului privind gestionarea integrata a deseurilor la nivelul judetului Sibiu.

Reprezentantul firmei de consultanta care asigura asistenta tehnica de care beneficiaza judetul s-a intalnit, in aceasta saptamana, cu conducerea CJ si a facut precizari cu privire la continutul acestei aplicatii. Astfel, Proiectul de Asistenta Tehnica presupune realizarea Master Planului privind gestionarea integrata a deseurilor la nivelul judetului Sibiu, intocmirea studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic, cererea de finantare pentru accesarea de fonduri europene, in paralel cu intocmirea caietelor de sarcini pentru executie si pentru dirigentia de santier. Etapele de implementare prevad pentru luna aprilie un Master Plan, in august intocmirea studiului de fezabilitate, iar in octombrie 2008 depunerea cererii de finantare.

In judetul Sibiu se urmareste, in prezent, constituirea unei asociatii de dezvoltare intercomunitara (ADI) pentru acest domeniu, precum si asigurarea functionarii unitatii de implementare a proiectului.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top