BRD si-a sporit in primele noua luni profitul net cu 52%, la 1,038 miliarde lei

Rezultatul include profitul exceptional realizat din vanzarea participatiei de 25% detinute de BRD la Asiban.

Fara banii obtinuti din vanzarea Asiban, profit net operational al BRD a fost in primele noua luni de 813 milioane lei (223 milioane euro), cu 19% mai mare fata de aceeasi perioada din 2007.

BRD a inregistrat din vanzarea participatiei la Asiban un profit exceptional – dupa plata impozitului – de 225 milioane lei ( 62 milioane euro), a precizat banca.

Asiguratorul Asiban a fost preluat de compania franceza Groupama, contractul de vanzare-cumparare fiind semnat in 9 aprilie 2008 de catre BRD si de ceilalti trei actionari ai Asiban – Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania SA (BT) si CEC Bank – care detineau fiecare cate un sfert din capitalul social al asiguratorului.

La inceputul lui august, BRD anunta ca a incasat 87,5 milioane euro din vanzarea detinerii de 25% din capitalul Asiban.

Creditele acordate clientilor de BRD au crescut in intervalul septembrie 2007-septembrie 2008 cu 32%, iar depozitele atrase au avansat in aceeasi perioada cu 25%.

La sfarsitul lunii septembrie, banca avea active de 44,5 miliarde lei (11,9 miliarde euro), in crestere cu aproape 10% fata de finalul anului trecut, cand activele bancii erau de 40,7 miliarde lei (11,3 miliarde euro).

„Cresterea este una atent calibrata, bazata pe aplicarea unor principii stricte de urmarire a riscului intr-un context de piata relativ dificil”, a declarat presedintele-director general al BRD-SocGen, Patrick Gelin, citat in comunicat.

In primele noua luni, BRD a inregistrat o rentabilitate a capitalului propriu (ROE) de 33%, excluzand impactul tranzactiei de vanzare a participatiei la Asiban, fata de 40,2% in primele noua luni din 2007.

Raportul cost/venit a fost de 44%, tot fara a lua in calcul impactul vanzarii participatiei la Asiban.

„Costul net al riscului a fost mentinut la un nivel foarte redus”, se precizeaza in comunicat.

Venitul net bancar al bancii a fost in primele noua luni de de 2,147 miliarde lei (590 milioane euro) – excluzand banii din vanzarea participatiei la Asiban -, in crestere cu 25% fata de primele trei trimestre din 2007.

Banca a obtinut in perioada ianuarie-septembrie 2008 un profit brut din exploatare de 1,203 miliarde lei (331 milioane euro), in crestere cu 23% fata de intervalul echivalent de anul trecut, tot fara tranzactia Asiban.

BRD-Groupe Societe Generale avea, la sfarsitul lunii septembrie 2008, 2,6 milioane de clienti si peste 2,3 milioane de carduri emise. Banca dispunea de o retea de aproape 900 de unitati, peste 1.400 de bancomate si peste 16.000 de aparate pentru plata cu cardul la comercianti (POS).

Actiunile BRD, listata la Bursa de Valori Bucuresti, erau suspendate in deschiderea sedintei de marti. Banca are o valoare de piata de 5,92 miliarde lei (1,6 miliarde euro), la pretul de inchidere din sedinta de luni, de 8,50 lei/actiune.

BRD – Groupe Societe Generale este a doua banca romaneasca, dupa activele bancare.

Cu o capitalizare de 3,5 miliarde euro la sfarsitul lunii august 2008, BRD – Groupe Societe Generale detine prima pozitie, conform acestui indicator, intre societatile din domeniul financiar, listate la Bursa de Valori Bucuresti si a doua pozitie dupa acelasi nivel al capitalizarii bursiere daca luam in considerare toate companiile listate la BVB, indiferent de domeniu.

Sursa: Bank News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *