Agricultura ecologica sarita de la subventii

subventie, Directie Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR), agricultura ecologica, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

In judetul Botosani, de exemplu, doar trei fermieri au obtinut de la Ministerul Agriculturii certificatul care atesta faptul ca lucreaza fara pesticide. Gheorghe Manole, directorul adjunct al Directie Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR), a declarat ca, desi majoritatea fermierilor din judet practica agricultura ecologica, doar trei dintre ei au un certificat care sa ateste acest lucru. Toate aceste societati cultiva cereale. In domeniul fructelor si al legumelor inca nu exista la Botosani producatori atestati ca ecologici.

Un produs ecologic este considerat cel nemodificat genetic si obtinut in conditii de mediu care asigura o sanatate deplina a plantelor. Este interzisa folosirea aditivilor de crestere, a fertilizantilor sau pesticidelor. Este obligatorie folosirea semintei sau a materialului saditor obtinute prin metode ecologice.

Pentru sectorul legume-fructe, sprijinul financiar este cuprins intre 1.100 si 3.700 de lei pe hectar, pentru o suprafata de maxim trei hectare. Pentru a beneficia de sprijin, agricultorii trebuie sa lucreze minim 0,25 de hectare. Ei pot solicita subventia fie numai pentru suprafetele cu legume, fie numai pentru cele cu fructe. In cazul agriculturii ecologice, sprijinul este de 50% din taxa de inspectie si certificare, valoarea maxima a acestuia fiind de 900 de lei.

Documentele necesare in vederea obtinerii subventiei se pot depune pana pe 12 decembrie, timp prea scurt pentru obtinerea atestatelor ecologice. Mai ales ca singurul Oficiu National al Produselor Traditionale si Ecologice, infiintat acum doua luni la Brasov, functioneaza doar pe hartie.

In aceste conditii, producatorii isi pot lua atestatele doar de la Ministerul Agriculturii si dupa o perioada indelungata. Astfel, culturile de camp anuale trebuie monitorizate doi ani, iar cele perene si plantatiile trei ani. Odata obtinut atestatul, acesta se avizeaza anual in urma controlului si supravegherii activitatii organismului de inspectie si certificare.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top