170.000 persoane din județul Iași vor beneficia de apă și canalizare datorită unui nou proiect finanțat din fonduri europene

picatura_apa.jpg

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) a semnat contractul de finanțare pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași.

Obiectivul proiectului, care o valoare totală eligibilă de peste 2 miliarde lei, îl reprezintă îmbunătățirea infrastructurii de apă și canalizare în 40 unități administrativ-teritoriale, astfel: municipiile Iași și Pașcani, orașele Hârlău, Podu Iloaiei și Tg. Frumos, comunele Al.I.Cuza, Bârnova, Ceplenița, Ciortești, Ciurea, Comana, Costești, Costuleni, Cotnari, Cozmești, Cristești, Deleni, Dobrovăț, Heleșteni, Holboca, Ion Neculce, Lespezi, Motca, Miroslava, Mogoșești, Oțeleni, Popești, Popricani, Rediu, Ruginoasa, Scânteia, Scobinți, Schitu-Duca, Sinești, Tătăruși, Tomești, Tibana, Valea Lupului, Valea Seacă și Voinești.

Aproximativ 170.000 persoane din județul Iași vor beneficia de apă și canalizare datorită acestui proiect, care contribuie, totodată, la dezvoltarea socio-economică a zonei prin crearea de locuri de muncă în perioada de implementare dar și după, precum și la stimularea investițiilor private și a turismului în zona rurală din aria de implementare.

Alte avantaje ale acestui amplu proiect sunt reducerea riscului de poluare a apelor subterane și îmbunătățirea calității mediului, îmbunătățirea condițiilor de viață și reducerea riscului de îmbolnăvire în mediul rural, prin dezvoltarea/ și înființarea sistemelor de colectare a apelor uzate, dar și asigurarea furnizării apei potabile de calitate în condiții de siguranță și în regim continuu. În același timp, reducerea pierderilor din sistemele de alimentare cu apă va contribui la conservarea pe termen lung a resurselor de apă, iar reducerea poluării cursurilor de apă de pe teritoriul județului, prin tratarea apelor uzate înainte de deversare, va mări capacitatea acestora de autopurificare.

Exemple de investiții prevăzute:

– realizarea a 294 km aducțiune, din care 38 km reabilitare, 23 gospodarii de apă, 43 rezervoare noi, 50 stații pompare noi, 340 km rețea de distribuție, din care 28 km reabilitare și 23 sisteme SCADA locale;

– realizarea a 4 stații de epurare noi, o stație de epurare reabilitată, 362 stații de pompare, 230 km conducte de refulare, 549 km rețea de canalizare gravitațională, din care 13 km constituie reabilitare, 5 sisteme SCADA locale, echipamente de operare apă potabilă/apă uzată sau achiziție dotări UIP. Proiectul va fi implementat până în luna decembrie 2023.

Sursa: Sursa: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top