2014 – 2020: Inca 8 conditionalitati ex-ante indeplinite de Romania

bancnote-euro.jpg

Comisia Europeana a informat Ministerul Fondurilor Europene ca a emis scrisorile de acceptare a evaluarilor nationale pentru 8 conditionalitati ex-ante pe care Romania le-a asumat prin Acordul de Parteneriat.

Este vorba despre 4 conditionalitati privind educatia: parasirea timpurie a scolii (10.1), invatamantul superior (10.2), invatarea pe tot parcursul vietii (10.3), existenta unui cadru strategic de politica nationala sau regionala pentru cresterea calitatii si eficientei sistemelor de educatie si formare profesionala (10.4), 3 conditionalitati referitoare la ocupare: politici active in domeniul pietei fortei de munca (8.1), institutiile pietei fortei de munca (8.3), existenta unui cadru politic strategic pentru promovarea ocuparii fortei de munca in randul tinerilor (8.6) si o conditionalitate referitoare la incluziune sociala – reducerea saraciei (9.1).

Vreau sa multumesc echipei de la Ministerul Fondurilor Europene si ministerelor de resort pentru toate eforturile sustinute depuse in aceasta perioada pentru adoptarea masurilor necesare indeplinirii acestor conditionalitati esentiale pentru implementarea eficienta a Programelor Operationale. Continuam sa muncim sustinut ca sa finalizam toate conditionalitatile ramase pana la sfarsitul anului. Eforturile institutionale corelate si coordonate, atitudinea serioasa si respectarea angajamentelor sunt recunoscute de partenerii de la Comisie. Progresul este real si asteptam confirmarea formala a indeplinirii altor 11 conditionalitati in perioada imediat urmatoare”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Dragos-Cristian Dinu.

Conditionalitatile ex-ante au fost negociate de fiecare stat membru cu Comisia Europeana si reprezinta masuri de pregatire a legislatiei si a institutiilor pentru o buna utilizare a fondurilor europene. Romania a negociat 36 de conditionalitati, acceptate de Guvern in 2014.

In acest moment, 20 de conditionalitati au fost ridicate, pentru 11 se asteapta confirmarea, iar alte 5 sunt in implementare.

Neindeplinirea acestor conditionalitati poate duce la suspendarea platilor din Programele Operationale.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.