4 programe importante raman fara fonduri UE

money.jpg

Romania nu mai trimite catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru patru programe operationale incepand cu 1 iulie si pana la o data care urmeaza sa fie decisa, interval in care Executivul comunitar va analiza daca autoritatile romane au respectat conditiile asumate la finele anului trecut.

Cele patru programe operationale pentru care nu mai sunt trimise cereri de rambursare sunt legate de sectorul regional, de mediu, de transport si de competitivitate, a anuntat, la Guvern, ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban.

In decembrie 2011, Comisia Europeana (CE) a permis reluarea platilor catre Romania pentru aceste patru programe, dar cu conditia ca autoritatile de la Bucuresti sa indeplineasca pana la sfarsitul lunii iunie 2012 o serie de cerinte legate de organizarea interna a autoritatilor de management si de achizitiile publice.

In acest sens, oficialii CE vor initia, in perioada 5-17 iulie, misiuni de audit pentru cele patru programe, ministrul Orban insistand ca stoparea cererilor de rambursare nu presupune nici suspendarea si nici intreruperea platilor si sustinand ca nu vor aparea probleme privind cererile de rambursare, deoarece perioada in care Romania nu mai poate transmite la Bruxelles astfel de solicitari va fi una “relativ redusa”.

Acum evaluam indeplinirea conditiilor, vor fi discutii extinse cu oficialii europeni, iar pe urma se va decide ce se intampla cu aceste programe. Decizia se va referi inclusiv la corectiile financiare preventive, respectiv daca aceste corectii vor fi inlaturate complet sau doar partial. Acum, niciun program operational nu este suspendat, in urmatoarele saptamani va fi stabilit daca se va intampla acest lucru“, a spus Orban.

El a aratat in acelasi timp ca nu poate estima la acest moment durata procesului de evaluare a modului de indeplinire a conditiilor pentru cele patru programe si de adoptare a unei decizii. In privinta Programului Operational privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), ministrul a precizat ca a fost redactat un prim raport al CE in care sunt identificate atat probleme de sistem, cat si nereguli la proiectele verificate, urmand sa fie initiata o “procedura de conciliere” pe parcursul a doua luni, astfel incat in luna septembrie sa fie adoptata o decizie de suspendare sau nu a programului. Nici pentru acest program Romania nu mai poate trimite cereri de rambursare.

Premierul Victor Ponta a anuntat anterior ca i-a convocat la Guvern pe toti ministrii implicati in absorbtia fondurilor europene pentru a analiza stadiul acestui proces, afirmand ca autoritatile de la Bucuresti incearca, “chiar si in al 12-lea ceas“, sa evite dezalocarea banilor comunitari.

Sursa: Ziarul de Iasi

3 thoughts on “4 programe importante raman fara fonduri UE”

 1. corina paul spune:

  Pai daca vreti sa scapati de UE, ce cautati pe site-ul asta, undse gasiti informatii depre fondurile pe care aia vi le dau, daca sunteti in stare sa le luati????? Mergeti pe blogul lui Ponta.

 2. PETRUTA TRAISTARU spune:

  Daca am ajuns ca UE sa asculte balivernele lui Basescu, ce ne-a fost rau pana acum, dar ce ne va fi de acum inainte. Stiu ca pana in 1989 aveam asigurat un loc de munca, si cu acel micut salariu ne puteam ajunge de pe o luna pe alta. Stateam la cozi si ne cumparam si alimentele care se spune ca lipseau cu desavarsire. Acum ne cautam de cate 3 ani un loc de munca, si suntem refuzati oriune spunandu-ne ca suntem batrani. Oare avand 54 ani, pana la 62 ani ce voi face, toti au nevoie de experienta mea, dar nimeni nu ma angajeaza ca sunt batrana. Rusine. Pana la pensie mai am destul, si nici nu pot sta in casa, cred ca voi ajunge sa cersesc, cat de curand, probabil ca asta a vrut gasca lui Basescu si a unora din UE, si nici acum nu ne lasa in pace sa avem dreptul liber (fara a fi facilitate minciunile lui Basescu) sa alegem pe cei ce ne ofera posibilitatea unei restabiliri economice. Cumva mai are Basescu cu gasca lui ceva de vandut? Sau mai are zile multe de trait si-i este frica de puscarie. Orice ar fi cu gasca lui Basescu am ajuns in sapa de lemn, fara locuri de munca, fara posibilitati de un minim trai. Ce ne vom face daca si UE apara prostiile si minciunile lui Basescu? EU una nu vreau sa plec din tarisoara mea, nu vreau sa lucrez in afara, vreau doar un trai decent, cinstit, fara minciuna in tarisoara mea.

 3. Balici Mihai spune:

  Romania trebuie sa iasa urgent din aceste structuri UE ,NATO care au in spate structurile multinationale si interesele lor
  De ce nu mentioneaza UE sa ne dea inapoi cei 2 miliarde de euro pe care ii platim anual la bugetul UE , mai cheltuim un miliard de euro pe an tinand sute de mii de angajati sa le facem muntii de documente pentru rambursare , sa ne dea inapoi dobanzile platite de stat pentru cei 2 miliarde de euro pe care ii dam ca contributie la UE , dobanzile la banci pe care ii plateste institutia publica la o banca ca sa faca lucrarea-proiectul si apoi sa cada in gernunchi sa i se ramburseze , de ce de ce ..
  Deci Romania cat va fi in UE SI NATO va intra si mai rau in faliment , i s-a impus sa vanda totul , nu mai are nici o resursa ,cetatenii romani pleaca in tarile UE sa munceasca si contribuie la bunastarea acestor tari , bogatiile nu ne apartin ,profiturile de sute de milioane de euro pleaca spre tarile bogate si saracii vor fi tot mai saraci ,calicii vor ramanea calici si bogatii tot mai bogati
  Romania are o singura solutie ,sa se alieze cu Rusia d-lui Putin ,sa se integreze in CSI ,sa alunge imperialstii americani si vest europeni din Romania ,sa isi recapete bogatiile ,sa se dezvolte prin forte proprii si nu uitandu-se la soare poate o veni un investitor strain, acestia trebuie alungati din tara
  Am construit singuri fabrici ,metrou , construiam in toate tarile si acum niste neispraviti fara pingele ne dau lectii
  Afara din tara talharilor de imperialisti nenorociti care ati distrus Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.