647 milioane de euro vor fi investite in proiecte-cheie de infrastructura energetica prin Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE)

bani16.jpg

bani-pos mediu647 de milioane de euro vor fi acordate de UE pentru finantarea proiectelor-cheie de infrastructura. Programul UE prin care se acorda aceste fonduri se numeste „Mecanismul pentru interconectarea Europei” (MIE). Astfel se va creste securitatea energetica a Europei si vor contribui, de asemenea, la finalizarea pietei europene a energiei si la integrarea energiei din surse regenerabile in reteaua electrica.

Günther H. Oettinger, vicepresedinte al Comisiei Europene responsabil cu domeniul energiei, a declarat: „Salut decizia luata astazi, care ne va ajuta sa construim rapid infrastructura de care avem nevoie pentru a asigura securitatea energetica a Europei. Criza geopolitica a evidentiat nevoia unei conectari mai bune a retelelor energetice. Acest lucru este, de asemenea, esential pentru o piata integrata a energiei, in care consumatorii beneficiaza de cele mai avantajoase oferte din punct de vedere economic.

Majoritatea fondurilor vor finanta in mod direct sau indirect proiecte din domeniul gazului. In afara de construirea de noi conducte, aceste proiecte din domeniul gazului includ si terminale pentru trimiterea gazului natural lichefiat (GNL) in regiunea Marii Baltice, in Europa Centrala si de Sud-Est.

De asemenea, vor fi cofinantate anumite tehnologii inovatoare din domeniul energiei electrice. Printre acestea se numara un studiu de fezabilitate pentru un cablu subacvatic de curent continuu de inalta tensiune, cu o lungime de 700 km, intre Norvegia si Marea Britanie, precum si un proiect privind retelele inteligente la frontiera dintre Irlanda si Regatul Unit (Irlanda de Nord).

Din cele 34 de granturi:

  • 16 sunt in sectorul gazelor naturale si 18 in sectorul energiei electrice;
  • 28 de granturi sunt destinate finantarii unor studii, cum ar fi evaluarile de impact asupra mediului (91,4 milioane de euro);
  • 6 granturi sunt destinate proiectelor de constructii (555,9 milioane de euro).

O serie de proiecte finantate au fost identificate ca fiind proiecte-cheie de securitate a aprovizionarii in cadrul Strategiei europene pentru securitate energetica din 28 mai 2014. „Mecanismul pentru interconectarea Europei” (MIE) ofera finantare pentru proiectele care au avantaje clare dincolo de frontierele nationale si care nu sunt viabile din punct de vedere comercial sau pe care utilizatorii din anumite state membre nu si le pot permite.

Granturile oferite in cadrul MIE pot finanta pana la 50% din costurile eligibile ale actiunilor. Cu toate acestea, in circumstante exceptionale, atunci cand o actiune contribuie in mod evident la securitatea aprovizionarii, consolideaza solidaritatea intre statele membre sau permite solutii extrem de inovatoare, mecanismul poate acoperi pana la 75% din costurile lucrarilor.

Propunerea Comisiei Europene a fost sprijinita de Comitetul de coordonare al MIE, care este alcatuit din reprezentanti ai statelor membre. In cursul acestui an, Comisia va adopta oficial lista propunerilor care vor primi asistenta financiara in cadrul MIE-Energie.

Context

Pentru perioada 2014-2020 a fost alocata suma de 5,85 miliarde de euro infrastructurii energetice prin Mecanismul pentru interconectarea Europei.

Pentru a fi eligibila pentru un grant, o actiune propusa trebuie sa se refere la un proiect inclus in lista „proiectelor de interes comun„. Prima lista a fost adoptata de Comisia Europeana in octombrie 2013. Lista consta in 248 de proiecte de infrastructura energetica; fiecare dintre acestea, odata finalizat, ar asigura beneficii semnificative pentru cel putin doua state membre, crescand securitatea aprovizionarii cu energie, contribuind la integrarea pietei, stimuland concurenta si reducand emisiile de CO2.

64 de propuneri eligibile au fost primite in cadrul primei cereri de propuneri de proiecte, prin care s-au solicitat fonduri in valoare de 1.370 de miliarde de euro. Pentru actiunile propuse care au fost respinse in urma evaluarii, deoarece nu erau inca suficient de bine definite la momentul incheierii cererii de propuneri, se poate solicita finantare in cadrul urmatoarei cereri de propuneri, care este programata in 2015.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top