Romania va beneficia de 19,7 miliarde euro pentru infrastructura si marirea ratei de ocupare

Suma de 19.7 miliarde euro, din fondurile comunitare, va fi acordata Romaniei pentru infrastructura, precum si pentru crearea de noi locuri de munca, in perioada 2007-2013. Aceasta suma va fi alocata din cele 347 miliarde euro alocate prin programul de coeziune economica si sociala, pentru statele membre.

Cel de-al cincilea raport privind coeziunea economica si sociala al Comisiei Europene, „Growing Regions, Growing Europe”, arata ca aceste finantari vor fi folosite pentru dezvoltarea infrastructurii generale, aducand-o la standardele UE, cresterea competiticitatii firmelor pe termen lung, dezvoltarea si utilizarea eficienta a resurselor umane, promovarea dezvoltarii echilibrate a regiunilor Romaniei si imbunatatirea capacitatii administrative.

Suma de 19.7 miliarde euro vor proveni din Fondul de Dezvoltare Europeana Regionala, Fondul pentru Coeziune si Fondul Social European. Acestea vor fi alocate atat ca fonduri nerambursabile, precum si co-finantari.

Principalele obiective urmarite prin aceste investitii sunt: realizarea a 1400 kilometri de drumuri noi (sau renovate), marirea ratei de ocupare de la 57.4% pana la 64%, cresterea cu 15-20% a produsului intern brut pana in 2015.

Peste 90% din suma (mai exact 19.2 miliarde de euro) vor fi alocate pentru convergenta, existand deosebiri mari intre regiunile tarii.

Politica de coeziune comunitara are ca obiective principale cresterea economica, in valoare de 6% in noile tari membre precum si crearea a doua milioane de locuri de munca. Cele trei fonduri: de Dezvoltare Europeana Regionala, pentru Coeziune si Social European vor fi utilizate pentru convergenta regionala, pentru competitivitate si eficientizarea muncii si cooperarea de frontiera, transnationala si interregionala.

Finantarile provenite de la acest Fond vor si utilizate, in principal pentru imbunatatirea infrastructurii, competitivitate economica, cercetare, inovare si dezvoltare regionala, mediu si prevenirea riscurilor, acces imbunatatit la transporturi si telecomunicatii.

Din Fondul Social European vor fi finantate proiectele pentru cresterea adaptabilitatii muncitorilor si a intreprinderilor, marirea accesului la piata muncii, imbunatatirea incluziunii sociale si combaterea discriminarii in ce priveste angajarea, precum si proiectele privind facilitarea accesului la educatie si specializare.

Sursa: EuroActiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top