In 9 Februarie 2009 am publicat pe acest blog doua articole. Unul intitulat Noua ordine financiara si redefinirea puterii in functie de capacitatea de economisire. Criza deschide perspective catre noi modele, cel de-al doilea Cultura asocierii, potentialul sectorului non-profit si problema diversificarii tipurilor de resurse in contextul crizei actuale. Dupa publicarea lor am si fost contactat de administratorul Finantare.ro care m-a anuntat ca am primit o invitatie la Dimineata Leilor, The Money Chanel. Cateva zile mai tarziu realizatorul Stefan Ciochinaru, expert in Geostrategie, ma invita la emisiunea Firul in Patru la Radio Bucuresti. In ambele emisiuni am stat si am depanat cu realizatorii cele scrise pe blog, in special cu privire la noile modele. Scriam atunci folosind imagini plastice ca „…oamenii vor renunta la mecanismele de economi in care banii lor nu se mai regasesc – dobanzile oferite fiind oricum sub rata de scadere a puterii de cumparare si crestere a inflatiei – ori dispar in buzunarele managerilor ca plata pentru “inventii de fierbere”. Cei care au surplus de castane, resurse financiare, si pot face economii vor gasi mijloacele sa isi fierba singuri castanele. Un nou model de a economisi in conditii profitabile este deja pe piata si ocoleste sitemul depunerii ori al creditarii.”
Iata insa … ca economia reala mi-a dat dreptate mai repede decat credeam. Initiativa din Brixton, Marea Britanie, din Septembrie 2009 – prezentata de BBC in articolul No Money? Than make your own. http://news.bbc.co.uk/2/hi/8245276.stm, – a prins in economia reala si se extinde. Cand am vazut stirea aceasta pe 17 Septembrie 2009 am zis sa nu ma reped si sa nu o consider drept o confirmare a previziunii de resetare a puterii financiare. Acum insa s-a extins si e functionala.
Sa fiu sincer nu credam ca estimarea mea se implinescte asa de repede si ca – in conditiile in care bancile nu negociaza conditiile de creditare, cei cu putere de economisire nu sunt bagati in seama, contractele de depozit sunt facute doar in termenii bancilor si acestea continua sa crediteze gauri negre in economie – iata, in comunitatile mici se lucreaza la RESETAREA PUTERII FINANCIARE prin tiparirea si circularea banilor locali.
Asadar Economia Locala, Comunitara, refuza sa mai fie sclava Economiei Globale, sa mai sufere din cauza „jmekeriilor” marilor concerne financiare si sa traga si ponoasele de pe urma crizei. Economia Locala, cu moneda noua, prefera sa fondeze un nou inceput, un nou model de relationare economico-financiara si sa cladeasca un nou tip de valoare ca resursa a dezvoltarii.
Este doar inceputul Resetarii si Reconfigurarii Noii Ordini Financiare, in conditiile in care Euro stranuta puternic, Yuan-ul e in fapt Dragonul inca invizibil al Pietelor si o posibila uniune monetara in Orientul Indepartat bate la usa.
Incepand cu Brixton, comunitatile locale au gasti calea sa „isi fiarba singure castanele”.
Vom trai vremuri interesante.
Mihail Brinzea