Sprijin pentru start-up-uri. Legea privind incubatoarele de afaceri pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor

IMM-urile nou-înființate (start-up) vor fi sprijinite prin intermediul incubatoarelor de afaceri, potrivit unui proiect de act normativ care a ajuns în sfârșit pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor.

De prevederile proiectul de lege vor putea beneficia IMM-urile care au cel mult 2 ani vechime. Incubatoarele vor sprijini IMM-urile nou-înfiinţate să se menţină în activitate şi să se dezvolte.

Proiectul de lege privind incubatoarele de afaceri a fost adoptat de Senat în luna februarie 2016, iar pe data de 03.05.2016 s-a aflat pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor (cameră decizională)

Fondatorii unui incubator de afaceri vor putea fi atât persoanele juridice de drept privat, cât şi autorităţile publice locale, instituţiile/consorţiile de instituţii de învăţământ superior, institutele, centrele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare şi camerele de comerţ care înfiinţează incubatoare de afaceri.

Titlul de incubator de afaceri va fi acordat prin ordinul conducătorului autorității centrale publice cu atribuții în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii şi va avea o valabilitate de zece ani. La cerere, perioada de valabilitate va putea fi prelungită cu perioade similare, atât timp cât incubatorul îndeplineşte în continuare condiţiile impuse de lege.

Administratorul incubatorului de afaceri va oferi următoarele tipuri de servicii:

  • servicii pentru potenţialii beneficiari în perioada de preincubare, pentru maximum 6 luni;
  • servicii de incubare pentru un ciclu de incubare de maximum 3 ani;
  • servicii de accelerator de afaceri pentru maximum 2 ani.

Serviciile oferite de administratorul incubatorului de afaceri, în funcție de cerințele rezidenților (IMM-urile care desfăşoară activităţi economice în interiorul incubatoarelor), pot fi:

  • consilierea managerială şi cooperarea constantă a companiilor rezidente;
  • acces la servicii de formare profesională pentru nevoile actuale şi viitoare ale pieţei;
  • servicii profesionale juridice şi de contabilitate;
  • cumpărare colectivă de servicii şi produse;
  • acces la fonduri nonguvernamentale pentru dezvoltarea economică;
  • acces la surse de finanţare, investiţii şi capital de lucru;
  • contacte cu investitori individuali, fonduri cu capital de risc;
  • transferul şi comercializarea de tehnologie, precum şi contacte cu universităţi şi institute de cercetare şi dezvoltare;
  • servicii privind internaţionalizarea IMM-urilor;
  • servicii privind managementul general al spaţiului incubatorului de afaceri;
  • alte servicii.

Proiectul de lege este important atât pentru mediul de afaceri, dar și pentru potențialii beneficiari de finanțare din POR 2014-2020, Axa Prioritară 2, Prioritatea de Investiții 2.1. – Promovarea spiritului antreprenorial, in special prin facilitarea exploatarii economice a ideilor noi si prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri. Precizăm că în cadrul Priorității de Investiții 2.1 se va organiza un apel distinct pentru crearea /dezvoltarea incubatoarelor / acceleratoarelor de afaceri (P.I. 2.1.B).

Constantin Armasu

Constantin Armasu

Constantin Armasu este consultant pentru institutii publice si companii de peste 14 ani si este specializat in consultanta pentru proiecte de infrastructura. Are o vasta experienta in implementarea de proiecte de infrastructura finantate din fonduri nerambursabile, in elaborarea documentatiilor de achizitie, in verificarea procedurilor de achizitie si a cererilor de rambursare, identificarea neregulilor in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene. A participat la elaborarea a peste 60 de proiecte de investitii in infrastructura cu finantare din fonduri europene. A fost implicat ca director de proiect, expert achizitii publice, expert financiar-contabil in peste 10 proiectele de asistenta tehnica pentru autoritati publice centrale. In calitate de expert achizitii publice a verificat respectarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice pentru mai mult de 100 de proceduri de achizitie realizate in cadrul unor proiecte cu finantare europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top