Cerere de propuneri de proiecte 2016 EuropAid – programul DEAR

fonduri-educatie.jpg

Comisia Europeana a deschis o cerere de propuneri de proiecte 2016 in cadrul programului DEAR – «Programul pentru educatie si sensibilizare privind problemele de dezvoltare si sensibilizarea publicului in Europa». Titlul cererii: “Sensibilizarea populatiei privind chestiunile de dezvoltare si promovarea educatiei pentru dezvoltare in Uniunea Europeana”. Autoritatile publice locale si judetene din UE sunt direct eligibile. In consortii pot participa si tari partenere stabilite de OCDE (lista in fisa de prezentare); tarile vecine Romaniei care nu fac parte din UE, respectiv Republica Moldova, Ucraina si Serbia sunt considerate tari partenere pentru dezvoltare si cooperare.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 01.06.2016
Suma maxima: 92.950.000 euro

Context general si obiective ale programului:

Programul DEAR vizeaza sa responsabilizeze organizatiile societatii civile, autoritatile locale, guvernele si alte parti implicate din Europa pentru o dezvoltare globala durabila ṣi incluziva. Programul sprijina angajamentul activ al cetatenilor europeni prin initiative elaborate si dirijate de organizatii ale societatii civile si autoritati locale in cadrul tentativei de eradicare a saraciei, promovarii justitiei si a drepturilor omului, a democratiei, responsabilitatii sociale si egalitatii intre genuri, dar si al realizarii unor strategii de dezvoltare durabila in tarile partenere.

Obiectivul general al acestui apel la propuneri de proiecte este de a promova educatia privind dezvoltarea si de a sensibiliza publicul fata de politicile de dezvoltare si cooperare.

Obiectivul specific este de a oferi sprijin in favoarea unei educatii pentru o dezvoltare de calitate si a unei sensibilizari a opiniei publice europene cu privire la aceste aspecte. Proiectele propuse trebuie sa genereze o mai mare constientizarea si o intelegere critica a rolului, responsabilitatii si stilului de viata ale fiecaruia comparativ cu o lume interdependenta. Acestea ar trebui sa motiveze participarea activa a cetatenilor la actiuni locale si globale in sprijinul sustenabilitatii sociale, economice si de mediu.

Loturi ṣi prioritati:

Cererea de propuneri are 4 loturi:

Lotul 1: Proiecte de invatare globala si proiecte de campanie si sustinere conduse de organizatii ale societatii civile (OSC) sau asociatii ale acestora din statele membre ale UE – 45.030.000€ (actiuni desfasurate in cel putin 10 tari)

Optiunea 1: proiecte de invatare globala;
Optiunea 2: proiecte de campanie si sustinere.

Lotul 2: Proiecte de invatare globala si proiecte de campanie si sustinere conduse de organizatii ale societatii civile (OSC) sau asociatii ale acestora din cele 13 state membre ale UE care au aderat dupa 2004 – 15.010.000€ (actiuni desfaṣurate in cel putin 6 tari)

Optiunea 1: proiecte de invatare globala;
Optiunea 2: proiecte de campanie si sustinere.

Lotul 3: Sprijin financiar catre terti – condus de catre organizatii ale societatii civile (OSC) sau asociatii ale acestora dintr-un stat membru al UE – 15.010.000€ (actiuni desfasurate in cel putin 6 tari).

Sprijinul financiar tertilor este obiectivul principal al acestui lot. Organizatiile selectate in cadrul acestui lot vor fi responsabile de supravegherea operationala si financiara a actiunilor partilor terte. Ele vor oferi o finantare accesibila si flexibila pentru proiecte ale partilor terte care contribuie la obiectivele generale si specifice ale cererii de propuneri. Optiunile sunt aceleasi ca si pentru celelalte loturi.

Lotul 4: Proiecte de invatare globala ṣi proiecte de campanie si sustinere conduse de autoritati locale sau asociatii de autoritati locale dintr-un stat membru al UE – 17.900.000€ (actiuni desfasurate in cel putin 6 tari)

Optiunea 1: proiecte de invatare globala;
Optiunea 2: proiecte de campanie si sustinere.

Prioritati:

In cadrul loturilor 1, 2 si 3, propunerile vor contribui la indeplinirea unuia sau mai multor obiective de dezvoltare durabila (ODD) aprobate in septembrie 2015 de catre statele membre ale Organizatiei Natiunilor Unite. Acestea ar trebui sa faciliteze, de asemenea, contributia cetatenilor europeni la un ajutor pentru dezvoltare in sensul principiului universalitatii definit in ODD.

In cadrul lotului 4, propunerile trebuie sa abordeze cel putin 2 dintre urmatoarele obiective/prioritati:

 • ODD – Obiectiv 5: Sa se ajunga la egalitatea intre sexe si sa se autonomizeze femeile si fetele;
 • ODD – Obiectiv 11: Orasele si asezarile umane sa fie incluzive, in conditii de siguranta, rezilienta si durabilitate;
 • ODD – Obiectiv 13: Sa fie luate masuri urgente impotriva schimbarilor climatice si repercursiunilor acestora;
 • ODD – Obiectiv 16: Sa se promoveze societatile pasnice si incluzive pentru dezvoltarea durabila, sa se asigure accesul la justitie pentru toti si sa se puna in aplicare, la toate nivelurile, institutii eficiente, responsabile si deschise tuturor;
 • „localizarea” ODD la nivelul oraselor („localizarea” presupune masuri la nivel infranational pentru indeplinirea obiectivelor agendei 2015 a ONU, prin actiuni ale autoritatilor locale si regionale).

Buget/suma acordata pe proiect: 92.950.000€ cofinantare de pana la 90% suma minima si maxima pe proiect difera in functie de lotul pe care se aplica.

Data de depunere: 1 iunie 2016 – prima faza in care se depun doar notele succinte (ora 16.00 la Bruxelles).

Beneficiari:

 • organizatii ale societatii civile si/sau asociatii ale acestora;
 • autoritati locale si/sau organizatii ale acestora

Eligibilitate tari/regiuni: statele membre ale UE, tari partenere agenda 2015 a ONU (lista OCDE).

Informatii suplimentare:

 • Aplicatiile se depun online via PROSPECT, dupa o inscriere prealabila in baza de date a Comisiei Europene PADOR;
 • Termenul de “autoritati locale” reprezinta institutii publice cu personalitate juridica, parte a structurii de stat, situate la un nivel inferior guvernului central, care raspund in fata cetatenilor. Autoritatile locale constau, de obicei, dintr-un organ deliberativ sau politic (Consiliul sau Adunarea), precum si unul executiv (primarul sau alti lideri executivi), ales sau selectat local, direct sau indirect. Termenul se refera la diferite niveluri de putere, cum ar fi comunele, municipalitatile, districtele, judetele, provinciile, regiunile, etc;
 • Solicitantul cofinantarii trebuie sa aibe o experientain educatia pentru dezvoltare de cel putin 3 ani, fie ca este o organizatie a societatii civile (loturile1,2,3) sau o administratie locala (lotul 4);
 • Pentru proiectele inscrise in loturile 1,2,3, consortiile trebuie sa fie formate din minimum 3 parteneri din minimum 3 tari membre ale UE;
 • Autoritatile locale/asociatiile acestora pot fi co-solicitanti pentru proiecte care se inscriu in loturile 1,2,3;
 • In cadrul lotului 4, consortiul trebuie format din cel putin 6 parteneri: cel putin 2 sa fie autoritati locale cu minimum 200.000 de locuitori si cel putin unul sa fie din UE13, daca solicitantul nu este din UE13; cel putin 2 cosolicitanti trebuie sa fie autoritati locale mici (intre 30.000 ṣi 200.000 de locuitori) si cel putin un partener sa provina dintr-o tara partenera;
 • Entitati asociate pot participa la actiunile proiectului fara sa beneficieze de cofinantare, ci doar de indemnizatii zilnice si cheltuieli de deplasare. Aceste entitati nu se supun criteriilor de eligibilitate ale partenerilor;
 • Durata actiunilor trebuie sa fie cuprinsa intre 12 si 36 de luni;
 • Solicitarea de cofinantare trebuie depusa in franceza sau engleza, dar nota succinta poate fi redactata in oricare limba oficiala a UE.

Institutie responsabila

Comisia Europeana Directia Generala pentru Cooperare Internationala ṣi Dezvoltare – EuropAid Bruxelles.

Pentru intrebari referitoare la aceasta cerere de propuneri, cei interesati pot trimite mesaje la adresa [email protected]

Pentru probleme tehnice ale sistemului PROSPECT: [email protected]

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: UNCJR

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.