OBIECTIV
Prin intermediul acestui apel de proiecte vor fi sprijinite activități specifice cu caracter inovativ realizate de IMM-uri cu scopul principal de a demonstra funcționalitatea și de a verifica un anumit concept de produs, serviciu sau proces care poate fi realizat si pus pe piață. Este obligația solicitantului să demonstreze că proiectul are în vederea realizarea unei cercetări inovative privind nivelul de dezvoltare tehnologică cu scopul de a demonstra trecerea temei de cercetare de la TRL 3 la TRL 4 și/sau TRL5 cu scopul de a demonstra funcționalitatea și de a verifica un anumit concept de produs, serviciu sau proces care poate fi realizat și pus pe piață.
SOLICITANȚI ELIGIBILI
Solicitanții prezentului apel de proiecte sunt societățile comerciale sau societăți cooperative care se încadrează în categoria IMM-urilor (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii). Alocarea maximă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională şi co-finanţarea naţională aferentă prezentului apel de proiecte este echivalentul în lei a 10.697.059 euro și se adresează întregului teritoriu al țării. Sunt eligibile în cadrul prezentului apel de proiecte investiţiile realizate atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.
ACTIVITĂȚI ELIGIBILE
• Proiectul se referă la creșterea gradului de inovare al companiei prin implementarea unui concept inovativ (Proof-of-Concept) în domeniile de specializare inteligentă, respectiv:
- Bioeconomie
- Tehnologii informaționale şi de comunicații, spațiu și securitate
- Energie, mediu şi schimbări climatice
- Eco-nano-tehnologii și materiale avansate
- Sănătate
- Alte domenii identificate la nivel regional
Propunerile de proiecte trebuie săse încadreze într-una din situațiile următoare:
– se pornește de la un demonstrator experimental de laborator (TRL 3) și se concretizeazăun model conceptual inovativ printr-o tehnologie validată în laborator (TRL 4) (se parcurge o etapă de dezvoltare)
– se pornește de la un demonstrator experimental de laborator (TRL 3) și se concretizeazăun model conceptual inovativ printr-o tehnologie la scară redusă sau mărită validată ca un ansamblu unitar cu reproducerea prin similitudine a condițiilor reale de funcționare (TRL 5) (se parcurg două etape de dezvoltare).