Patronii din IT: Pentru finanțarea inovației NU trebuie vizat un anumit segment de vârstă

113.jpg

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii IT anunţă câteva măsuri de evitat în Planul Național de Investiții și Relansare Economică propus de Guvernul României şi atrage atenția asupra percepției greșite, deși populare, conform căreia inovația este cel mai bine sprijinită finanțând antreprenoriatul în rândul studenților.

ANIS susține poziția Confederației Patronale Concordia referitoare la Planul Național de Investiții și Relansare Economică anunțat recent de Guvernul României. Totodată, Asociația vine cu câteva sugestii în completarea acestuia, cu scopul de a evita greșelile efectuate în trecut în domeniul finanțării antreprenoriatului în domeniile tehnologiilor de vârf și digitale, regăsite ca propuneri și în actualul plan, se arată într-un comunicat transmis de patronat.

Pentru finanțarea inovației nu trebuie vizat un anumit segment de vârstă

„În primul rând, ANIS dorește să atragă atenția asupra percepției greșite, deși populare, conform căreia inovația este cel mai bine sprijinită finanțând antreprenoriatul în rândul studenților. Conform studiilor efectuate atât în SUA, cât și în România, antreprenorii de succes își deschid startup-urile după vârsta de 40 de ani. Studiul american arată că rata de succes a startupup-urilor fondate de persoane sub 30 de ani este la jumătate chiar și față de cele fondate de persoane din grupa de vârstă 50-60 de ani (care, în percepția colectivă, nu sunt asociate cu ideea de startup sau antreprenoriat, deși în realitate creează afaceri de succes în domeniul tehnologiilor înalte)”, se mai arată în comunicat.

Finanțarea în domeniile tehnologice nu trebuie condiționată de crearea unui anumit număr de locuri de muncă

Totodată, crearea de locuri de muncă nu trebuie să fie o condiție de finanțare în etapa de creație a unui produs inovativ în domeniul tehnologiilor de vârf. Mai mult, la nivel practic, este foarte important ca în acest caz echipa să fie cât mai mică. Altfel, banii antreprenorilor, ai investitorilor și banii din granturi, cum sunt cele propuse prin Planul de Investiții și Relansare Economică, s-ar putea termina înainte ca ideea inovativă să se transforme într-un produs viabil.

Condiția creării de locuri de muncă are sens doar pentru afaceri obișnuite, bazate pe produse sau servicii mature, unde există suficiente date statistice pentru a estima cât de repede o asemenea afacere își atinge pragul de rentabilitate. Pentru produsele cu adevărat inovative nu există statistici relevante și nici măcar garanția că piața va adopta inovația respectivă.

Prin urmare, atât condiționarea finanțării de numărul de locuri de muncă create, cât și de menținerea activității un anumit număr de ani după alocarea fondurilor, sunt inadecvate. Ele vor conduce la situații asemănătoare cu cele generate de Start-up Nation, în care firmele care primesc finanțarea sunt ulterior puse la vânzare, întrucât antreprenorii sunt conștienți că nu vor putea îndeplini, de fapt, condițiile din contractele de finanțare.

ANIS agreează menținerea unor condiții pentru acordarea finanțării startup-urilor, însă doar dacă se renunță la obligativitatea creării de locuri de muncă sau a menținerii activității un număr de ani și consideră că respectivele condiții ar trebuie să fie determinate de piață, precum:

  • aportul de capital al fondatorilor;
  • existența unor investitori de tip angel investors sau fonduri cu capital de risc, care deja au pus la dispoziție resurse financiare pentru startup;
  • existența unor brevete sau a unor contracte în derulare, privind dezvoltarea produsului sau serviciului pentru care se solicită finanțarea;
  • experiența fondatorilor în domeniul în care startup-ul dezvoltă produse sau servicii de înaltă tehnologie;
  • experiența fondatorilor de a fi reușit cu alte startup-uri;
  • prezența în echipa de dezvoltare a produselor sau serviciilor a unor persoane experimentate în acel tip de proiecte sau a unor oameni de știință cu activitate relevantă în domeniu… Mai multe detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top