Încă un act în lupta subterană pentru fondurile europene între două ministere. Miza: cine împarte miliardele de euro pentru baronii locali

Harta_regiuni.png

Ministerul Fondurilor Europene a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern prin care miliardele de euro din Programul Operațional Regional (fondurile pentru lucrările de investiții locale) vor fi gestionate de Agențiile pentru Dezvoltare Regională (ONG-uri controlate de puternicii șefi de Consilii Județene și primari), în loc să fie gestionate de Ministerul Dezvoltării, cum s-a întâmplat până acum.

Dacă proiectul va fi aprobat, va fi o mică revoluție în gestionarea fondurilor europene, în sensul că această resursă majoră va scăpa de controlul de la centru (exercitat de obicei de premier, prin intermediul ministrului Dezvoltării) și va trece sub control local.

Problema este însă că, în acest moment, nu există o bază legală pe care să se sprijine acest proiect de HG. Motivul e că cele opt Agenții pentru Dezvoltare Regională (ADR) nu au un statut juridic care să le permită să gestioneze fonduri europene. Ele nu sunt instituții publice, ci au statul de organizație non-guvernamentală.

PNL și PSD au vrut să rezolve această problemă cu o lună în urmă, când au votat în Parlament o lege care schimba radical arhitectura instituțională de gestionare a fondurilor UE destinate comunităților locale, ducând decizia la cele opt Agenții de Dezvoltare Regională (ADR) și scoțând Ministerul Dezvoltării din schema deciziei.

Legea adoptată în 10 iunie a fost însă atacată de Înalta Curte de Casație și Justiție la Curtea Constituțională.

Proiectul de lege a fost inițiat de Florin Roman (PNL), alături de parlamentari de la toate partidele, mai puțin USR. În esență, modificarea majoră e că legea ia decizia și gestiunea banilor UE din Programul Operațional Regional (POR) de la guvern (Ministerul Dezvoltăriii) și le duce la cele opt Agenții de Dezvoltare Regională, adică opt ONG-uri controlate de liderii locali, primari și șefi de consilii județene.

Guvernul Orban adoptase la începutul anului o ordonanță de urgență cu un conținut similar, dar a retras de la publicare actul legislativ pentru că a primit aviz negativ de la Ministerul Justiției. Problema semnalată de Ministerul Justiției în avizul dat e că aceste Agenții de Dezvoltare Regională sunt acum ONG-uri (fondate de primării și consilii județene) care nu pot îndeplini funcția de autoritate de management (AM), pentru că pot deveni autorități de management… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top