Suprafata determinata pentru plata in anul 2007 a scazut sub suprafata de referinta negociata cu Uniunea Europeana, conform statisticilor rezultate din baza de date a Sistemului Integrat de Administrare si Control a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Astfel, suprafata determinata, eligibila pentru plata, este la acest moment de 8.713.810 ha, estimandu-se ca aceasta va mai scadea dupa efectuarea tuturor controalelor. Suprafata de referinta negociata de Romania in cadrul procesului de aderare este de 8.716.370 ha.
Scaderea suprafetei determinate pentru plata va permite inceperea procesului de autorizare si executie a platilor pentru o parte din fermieri inainte de prelucrarea rezultatelor controalelor prin teledetectie.
Pana la sfarsitul acestei saptamani, APIA va depune prima cerere de fonduri la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in vederea efectuarii platilor pe suprafata, pentru circa 167.000 de fermieri care indeplinesc o serie de conditii printer care: au depus cererea de sprijin in termen, nu au fost selectati la controlul pe teren sau prin teledetectie si nu au erori la controlul administrativ in sistem.
Incepand cu aceasta saptamana autorizarea platilor se va realiza pe transe de dosare, obiectivul APIA fiind ca pana la sfarsitul lunii mai sa fie efectuate toate platile pentru campania 2007.
Pentru a veni in sprijinul fermierilor si a asigura finantarea lucrarilor din Campania agricola de primavara, in conditiile in care o parte din plati se vor efectua in lunile aprilie si mai, APIA a initiat perfectarea unui instrument de creditare a fermierilor in colaborare cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) si o serie de banci private si de stat. De acest credit vor beneficia in principal fermierii care detin suprafete de teren mai mari de 10 hectare.
Acest instrument financiar bazat pe cesiunea de creante da posibilitatea fermierilor sa obtina un credit pentru finantarea lucrarilor agricole in conditii preferentiale, in valoare de 75 la suta din suma estimata a fi primita din fonduri europene pe baza unei adeverinte eliberate de APIA. FGCR va garanta 50 la suta din creditul solicitat de fermieri.
APIA intentioneaza sa extinda mecanismul financiar negociat in acest prim an de aplicare si in urmatorii ani.