Masuri de stimulare economica adoptate de Guvernul Romaniei – Sinteza

Guvernul Romaniei

a) Capitalizarea suplimentara a Fondului de Garantare si Contragarantare a IMM (FNGCIMM) cu 46 milioane de euro, ceea ce va creste capacitatea firmelor de a accesa banii necesari cheltuielilor proprii pentru derularea proiectelor finantate din fonduri structurale.
Pana in prezent FNGCIMM a acordat 10.400 garantii, in valoare de 643 mil. Euro.

b) Garantii guvernamentale pentru beneficiarii proiectelor finantate din fonduri structurale in domenii prioritare pentru economia romaneasca. Garantiile totale ce pot fi emise in 2010 sunt de 300 milioane euro. Finantarea garantata in cadrul programului este de 80% din valoarea creditului, care poate fi in euro sau lei. Perioada de tragere a finantarii este de maxim 4 ani. Programul se va desfasura prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii.

c) Scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltarii economice durabile, prin care vor fi oferiti circa 200 de milioane de euro pentru realizarea de investitii noi, care vor sustine si crea in total circa 5.000 de locuri de munca. Au fost modificate conditiile de eligibilitate:
– investitii de 10-20 milioane euro si minim 100 de noi locuri de munca;
– investitii 20-30 milioane euro si minim 200 de noi locuri de munca;
– investitii care depasesc 30 milioane euro si minim 300 de noi locuri de munca.

d) Acordarea de ajutoare de stat de maxim 200.000 euro (ajutoare de minimis) pentru IMM. A fost marit de 20 de ori bugetul alocat schemei de minimis, pana la 100 milioane de euro, si a fost extinsa lista domeniilor de activitate eligibile.
Drept efect, au fost facute plati de 1,8 mil. lei in 2008, 16,2 mil. lei in 2009 si 24,8 mil. lei in 2010 pana in prezent; se estimeaza plati de inca 214,3 mil. lei in semestrul 2 din 2010 si de 167,6 mil. lei in 2011.

e) Monitorizarea absorbtiei fondurilor europene: fiecare autoritate de implementare va prezenta lunar un raport transparent privind absorbtia fondurilor structurale, care va cuprinde in principal evaluari punctuale pe programe si proiecte, precum si principalele probleme identificate si modalitati de ajustare.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top