POS Transport: Proiectele pe axele prioritare nr. 7, 18 si 22

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a sustinut o conferinta de presa prijeluita de intalnirea cu Jacques Barrot, vice-presedinte al Comisiei Europene si Comisar European pentru transporturi.

In cadrul intalnirii au fost abordate urmatoarele subiecte:

– Reevaluarea proiectelor prioritare de pe teritoriul tarii noastre in perspectiva revizuirii Liniilor directoare TEN-T (2010). Comisia Europeana a anuntat ca, la nivelul anului 2010, va demara exercitiul de revizuire a liniilor directoare TEN-T, pentru perioada 2020-2030, iar procesul de consultare cu statele membre va incepe in anul 2008.

Acest exercitiu va permite completarea retelei TEN-T pe teritoriul Romaniei si/sau renuntarea la sectiunile considerate ne-prioritare, dupa caz. Propunerile de revizuire si/sau extindere aprobate la nivel national vor fi inaintate Comisiei Europene pentru a fi analizate si convenite prin consultari cu serviciile acesteia.

Principalele propuneri de proiecte care vor fi promovate:

1. Prelungirea axei nord-sud Kaunas (LT) – Bialystok (PL) – Presov (SK) – Debrecen (HU) pe teritoriul Romaniei, astfel:

– pe directia nord-est spre Bucuresti si Constanta;

– pe directia nord spre podul Calafat-Vidin si apoi spre Bulgaria;

– pe directia nord spre Timisoara si apoi spre Serbia.

2. Legatura feroviara si rutiera pe directia est-vest intre Coridoarele Pan-Europene de Transport IX, IV, VII si X.

3. Prelungirea liniei de mare viteza Paris – Viena – Budapesta pe traseul frontiera HU-RO – Bucuresti – Constanta.

4. Canalul Dunare – Bucuresti. Prin amenajarea complexa a cursului inferior al raului Arges, pe o lungime de 73 km, capitala Romaniei va fi conectata printr-o artera de navigatie la Coridorul Paneuropean de Transport Nr. VII – Dunarea.

– Conectarea Romaniei la ERTMS (extinderea Coridorului E, care in prezent ajunge doar pana la Budapesta, pentru a asigura conectarea portului Constanta la sistem, in special pentru transportul de marfa).

Ministerul Transporturilor a adresat o solicitare Comisiei Europene, pentru prelungirea Coridorului E (coridor ERTMS) Dresda-Praga-Budapesta si pe teritoriul Romaniei, pana la Bucuresti si Constanta.
in contextul intrevederii dintre domnul ministru Ludovic ORBAN si comisarul european Jaques BARROT, a fost reluata aceasta solicitare, in continuarea demersurilor initiate de Romania.

– Prezentarea proiectelor prioritare pe Axele prioritare nr. 7, 18 si 22:

Autostrada Nadlac-Sibiu (ramura spre Bucuresti si Constanta), in cadrul Axei prioritare rutiere nr.7: „Motorways axis Igoumenitsa/Patra-Athina-Sofia-Budapest”;

Eliminarea strangularilor pe sectorul comun romano-bulgar al Dunarii, in cadrul Axei prioritare de cai navigabile interioare nr.18: „Rhine/Meusse-Main-Danube-Bottlenecks in Romania and Bulgaria”;

Calea ferata Curtici-Brasov (ramura spre Bucuresti si Constanta) si Calea ferata Calafat (RO) – Vidin (BG), in cadrul Axei prioritare feroviare nr.22:”Railway axis Athina-Sofa-Budapest-Wien-Praga-Nurnberg/Dresden”.

Avand in vedere interesul deosebit manifestat de Comisie pentru realizarea proiectelor prioritare de infrastructura pe teritoriul Romaniei, in cadrul discutiilor au fost prezentate, de asemenea, evolutiile proiectelor majore de infrastructura dezvoltate de Romania.

In cadrul conferintei, Jacques Barrot s-a referit la pozitia Comisiei Europene in ceea ce priveste problema Canalului Bastroe:

„Comisia are intentia de ajuta guvernul roman si am cerut Comisarului pentru mediu sa redacteze o scrisoare catre guvernul ucrainean, scrisoare ce va avea menirea sa aminteasca guvernului ucrainean ca exista probleme de mediu inconjurator serioase”.

Sursa: Ministerul Transporturilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top