Iesenii care vor sa inceapa o afacere in mediul rural pot sa-si depuna proiectele

Reprezentantii Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi au declarat ca, incepand de pe data de 3 martie, se pot depune primele proiecte pentru dezvoltarea afacerilor in mediul rural.

Ghidurile solicitantului pentru primele trei masuri ce vor fi operationale, si anume Masura 121, privind Modernizarea ex-ploatatiilor agricole, Masura 123, privind Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, si Masura 322, privind Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale vor fi aprobate cel tarziu la sfarsitul acestei saptamani, printr-o Hotarare de Guvern.

In perioada 3 martie-15 aprilie va avea loc prima sesiune de depunere a proiectelor, iar, in perioada 15 aprilie-1 iunie, va avea loc etapa de evaluare si selectare a dosarelor.

Prin intermediul celor trei masuri, Romania va beneficia pana in 2013 de aproximativ 3,5 miliarde de euro. Plafonul maxim acceptat pentru un proiect este diferentiat, in functie de tipul investitiei si categoria de beneficiar, astfel:

– doua milioane de euro, valoarea maxima eligibila a unui proiect;

– trei milioane de euro, valoarea maxima eligibila a unui proiect care include si investitii pentru producerea si utilizarea energiei regenerabile;

– patru milioane de euro, valoarea maxima eligibila a unui proiect care apartine unei forme asociative.

Cuantumul sprijinului si plafoanele maxime ale co-finantarii publice pentru un proiect sint: pentru microintreprinderi si intreprinderi mici si mijlocii – cuantumul sprijinului este de 50% din valoarea eligibila a investitiei, cu un plafon maxim de doua milioane de euro / proiect. Pentru alte intreprinderi, cuantumul sprijinului este de 25% din valoarea eligibila a proiectului, cu un plafon maxim nerambursabil de doua milioane de euro / proiect. Pentru investitiile care apartin unei forme asociative, cuantumul sprijinului este de 50%, cu un plafon maxim al sprijinului public nerambursabil de trei milioane de euro / proiect.

Sursa: Jurnalul de Est

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top