7 zile de experimentare, reflecție și discuții despre societatea românească și rolul sectorului ONG, despre comunitate și comunități, au adus nu doar idei și planuri comune, ci și emoții și multă introspecție vizavi de schimbare personală și schimbare socială pentru cei 33 participanți la Laboratorul #ÎnStareDeBine #CreștemONG-uri.
Evenimentul s-a desfășurat între 14-20 august la Satul Prunilor, unde s-au adunat oameni pasionați de lucrul în societatea civilă, care au participat la ateliere de dezvoltare personală și organizațională, au experimentat metode de intervenție în comunitate și au avut întâlniri de strategie cu mentori dedicați domeniilor lor de lucru. 28 de asociații, fundații și federații au fost prezente.
Laborator, experimente și experimentat, și mai ales schimbare socială au fost cuvintele cheie pentru această ediție. Lucrul a început cu 21 de zile înainte, cu câte o provocare zilnică la reflecție și învățare pentru participanți.
- Detox digital (minim fără scrolling)
- Detox alimentar (minim 1 obicei nou)
- Trezește-te cu 20 de minute mai devreme (fără snooze, fără intrat pe telefon înainte de cele de mai jos)
- 10 minute exerciții de respirație și mișcare
- 1 minut de tăcere (golește-ți mintea)
La peste 30 de ani de existență și mai ales în contextul atâtor schimbări la nivel de societate est-europeană, dar mai ales globală, este momentul ca sectorul ONG românesc să reflecteze din ce în ce mai mult la ce este, care îi sunt atuurile și care îi sunt lipsurile, care este potențialul său și care va fi rolul său de acum înainte.
Lumea este într-o continuă schimbare, mult mai rapidă decât cea cu care am fost obișnuiți, iar cei care lucrează în și pentru societatea civilă își pot asuma rolul vizionarilor, pot încerca, experimenta, concluziona și contura o nouă etapă în existența sectorului ONG, una în care organizațiile neguvernamentale sunt apropiate de oamenii, comunitățile și societățile cărora își dedică munca, sunt relevante, flexibile și dinamice, și lucrează împreună, cu încredere, pentru un scop comun.
- Dacă ați avea un glob magic în care vedeți viitorul, cum ar arăta ONG-ul vostru în 10 ani, în România de peste 10 ani?
- Și ce ar trebui să faceți acum ca magia să devină realitate în timp?
Reflectați astăzi la aceste două întrebări
Sursa: In stare de bine