Comisia Europeană a lansat un nou instrument digital pentru a ajuta statele membre să își monitorizeze nivelul de reziliență, un site web interactiv pentru a naviga prin tablourile de bord privind reziliența, un set de indicatori și informații privind reziliența în statele membre și în țările din afara UE.
Potrivit executivului de la Bruxelles, acest lucru va ajuta în continuare țările UE să își identifice punctele forte și vulnerabilitățile atunci când vine vorba de navigarea tranziției ecologice și digitale, de confruntarea cu provocări și de a face față unor potențiale șocuri.
Citat în comunicat, vicepreședintele Maroš Šefčovič, responsabil pentru relații interinstituționale și prospectivă, a declarat că “tablourile de bord privind reziliența reprezintă punctul de întâlnire între previziunea strategică și politicile publice” și a invitat “factorii de decizie politică să profite la maximum de ele”.
“Ele oferă informații valoroase, prospective și holistice despre capacități și vulnerabilități, ajutându-ne să ne modelăm deciziile într-un mod care va consolida reziliența în UE și în statele noastre membre. De asemenea, este important faptul că tablourile de bord vor contribui la măsurarea bunăstării noastre economice și sociale, depășind abordarea convențională a PIB-ului”, a adăugat Šefčovič.
Cu un set amplu de indicatori, tablourile de bord oferă factorilor de decizie politică informațiile de care au nevoie pentru a contribui la construirea unor economii și societăți mai puternice și mai reziliente.
Tablourile de bord oferă o imagine holistică care acoperă patru dimensiuni: socială și economică, ecologică, digitală și geopolitică.
Prin concentrarea pe mai multe dimensiuni și pe legăturile dintre ele, tablourile de bord extind instrumentele existente care tind să fie sectoriale sau să se concentreze pe un singur domeniu de politică.
De la rata de ocupare a forței de muncă la accesul la internet în bandă largă; de la comerțul cu materii prime la emisiile de gaze cu efect de seră: indicatorii din tablourile de bord privind reziliența ajută țările să înțeleagă nivelul lor de vulnerabilitate și capacitățile de reziliență într-o gamă largă de domenii și să monitorizeze modul în care acestea se dezvoltă în timp.
Aceștia contribuie, de asemenea, la o abordare integrată pentru măsurarea bunăstării oamenilor dincolo de PIB.
Prin identificarea punctelor forte și a vulnerabilităților, tablourile de bord privind reziliența pot ajuta țările și UE în ansamblu să înțeleagă unde să își concentreze eforturile pentru a progresa în direcția obiectivelor de politică în contextul unor potențiale provocări precum întreruperile în aprovizionare, schimbările climatice, crizele sanitare sau amenințările cibernetice.
Tablourile de bord acoperă, de asemenea, mai multe țări din afara UE, astfel încât reziliența UE poate fi evaluată într-un context internațional.
În momentul de față, tablourile de bord arată că UE are capacități medii spre ridicate în multe domenii, în timp ce situația vulnerabilităților poate fi îmbunătățită. În viitor, tablourile de bord vor contribui, de asemenea, la evaluarea măsurii în care politicile UE și naționale fac societățile mai reziliente.
Site-ul web este deschis oricui pentru a accesa datele privind vulnerabilitățile și capacitățile de reziliență, pentru a face zoom pe indicatori și țări și pentru a obține o imagine de ansamblu a diferitelor dimensiuni și domenii ale rezilienței.
În 2020, primul raport de prospectivă strategică al Comisiei a introdus reziliența ca o nouă busolă pentru elaborarea politicilor UE, iar tablourile de bord privind reziliența ca instrument de monitorizare a acestei reziliențe.
Reziliența este definită ca fiind capacitatea nu numai de a rezista și de a face față provocărilor, ci și de a trece prin tranziții, într-un mod durabil, echitabil și democratic.
Raportul de previziune strategică pentru 2021 prevede că tablourile de bord privind reziliența vor contribui la evaluarea ex-post a strategiei de redresare și de reziliență a Europei, inclusiv în raport cu alți actori-cheie la nivel mondial.
Analiza anuală a creșterii durabile din 2022, publicată săptămâna trecută ca parte a pachetului de toamnă, menționează potențiala utilizare a tablourilor de bord privind reziliența în viitoarele rapoarte de țară din cadrul semestrului european.
Tablourile de bord privind reziliența sunt rezultatul colaborării dintre serviciile Comisiei Europene, statele membre și experți din alte instituții și din mediul academic. Acestea au fost elaborate printr-un proces de inteligență colectivă care ține seama de “mega-tendințele” relevante: forțe motrice pe termen lung care vor avea cel mai probabil un impact semnificativ asupra viitorului UE.