Împreună cu Lidl România, ARC România lansează o nouă ediție a Burselor pentru Jurnalism despre filantropie, care le va oferi jurnaliștilor oportunitatea să scrie despre schimbările și impactul pe termen lung produse de programele și intervențiile organizațiilor.
Sunt oferite 5 burse de câte 600 de euro și maximum trei luni pentru a documenta povești despre organizații care au produs o schimbare stabilă în comunitatea lor.
Trei exemple de subiecte pe care ar putea fi sprijinite prin Bursa pentru jurnalism despre filantropie:
- Povești ale organizațiilor nonguvernamentale care derulează programe pe termen lung în anumite comunități (comunități geografice sau destinate unor anumite grupuri de beneficiari);
- Povești despre schimbările realizate de o organizație: în zona legislativă, în zona serviciilor sociale etc.;
- Povești care scot în evidență impactul finanțărilor pe termen lung în viața unei organizații, dar și a beneficiarilor de care are grijă;
- Aplicanții sunt încurajați să scoată în evidență organizațiile mici și cele care lucrează în comunități.
TERMENI ȘI CONDIȚII
Bursele își propun să le ofere jurnaliștilor posibilitatea să scrie despre impactul și schimbările pe termen lung aduse de ONG-urile din România.
Cine poate aplica?
Se poate înscrie orice jurnalist sau echipă de jurnaliști (compuse din reporter, fotograf, ilustrator sau cameraman), indiferent de instituția de presă (scrisă, online, TV sau radio) la care lucrează sau colaborează.
Câte burse se acordă?
Se vor acorda cinci burse.
Întreg demersul ARC de promovare a jurnalismului despre filantropie este susținut de Lidl România.
Bursele vor fi oferite sub forma unor premii a căror valoare netă va fi de 600 de euro fiecare, în lei la cursul zilei. Este responsabilitatea membrilor echipei să împartă suma între ei, în funcție de efortul depus de fiecare.
Care este termenul limită?
Jurnaliștii pot trimite dosarul de înscriere până pe data de 6 martie 2022.
Cum vor fi aleși câștigătorii?
Bursierii vor fi selectați de un juriu pe baza unui concurs de proiecte. Juriul este compus din reprezentantul ARC, Vlad Odobescu (jurnalist) și Cristina Lupu, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.
Subiectele vor fi selectate în funcție de relevanța, noutatea și profunzimea proiectului înscris, dar și de calitatea portofoliilor trimise.
O predocumentare a subiectului este foarte importantă, vor fi preferate propunerile cu o poveste relevantă în detrimentul temelor generice. Povești care inspiră, educă și aduc o perspectivă nouă asupra unor teme populare.
Ce trebuie să conțină dosarul de înscriere?
- o descriere a proiectului (nu mai mult de 1500-2000 de semne, cu tot cu spații), care să explice: subiectul ales; de ce este relevant în prezent și de ce se înscrie în tema Burselor; planul de activități pentru documentarea, scrierea, editarea și publicarea materialului.
- CV-urile aplicanților
- Portofoliile aplicanților: 3 materiale jurnalistice care au apărut în media în ultimii 3 ani. În cazul echipelor, aplicanții pot trimite materialele realizate împreună sau câte două, per aplicant.
- Un acord de publicare din partea publicației/site-ului pe care urmează să apară povestea.
Documentele și descrierea proiectului vor fi trimise la adresa [email protected] cu subiectul “Proiect bursele ARC”
Când sunt anunțați câștigătorii?
Câștigătorii vor fi anunțați pe 20 martie 2022.
Bursierii au la dispoziție maximum trei luni (20 iunie 2022) de la data anunțării câștigătorilor ca să realizeze un material amplu și o serie de fotografii pe tema legată de filantropie pe care au înscris-o la concurs.
Pe parcursul realizării proiectelor, câștigătorii vor ține legătura si vor colabora cu coordonatorul Burselor pentru jurnalism despre filantropie.
Fiecare text va trece printr-un proces de editare cu Vlad Odobescu, jurnalist și membru în juriul Burselor.
Pot cere feedback pe ideea mea înainte de a depune dosarul de înscriere?
Da. Dacă ai nelămuriri privind măsura în care povestea ta se înscrie în tema bursei, scrie-ne la [email protected] și îți vom răspunde în cel mai scurt timp.
Alte informații:
- Materialele finale vor avea între 11.000 și 16.000 de semne.
- Fiecare material trebuie însoțit de ilustrație video/foto. Autorii trebuie să dețină un acord de utilizare a materialelor respective.
- Materialele publicate trebuie să conțină mențiunea că au fost realizate în cadrul “Burselor pentru jurnalism despre filantropie, program realizat de Asociația pentru Relații Comunitare și susținut de Lidl România”.
- Câștigătorii vor publica materialele în publicația menționată în dosarul de înscriere, dar drepturile asupra materialelor vor reveni organizatorilor, respectiv Asociației pentru Relații Comunitare.
- Materialele câștigătorilor vor fi publicate de ARC pe platforma Cronicile Filantropiei (http://cronici.arcromania.ro), platformă realizată cu sprijinul Lidl România.
- Fiecare aplicant poate înscrie maximum un proiect.
- Echipele se angajează să pună la dispoziția ARC materialele de documentare (notițe, înregistrări video, audio, fotografii de documentare, contactele persoanelor intervievate) pentru ca editorul să poată face procesul de factchecking înainte de publicarea materialului.
- ARC își rezervă dreptul de a retrage bursa echipelor care nu respectă planul de documentare propus.
Sursa: ARC România