PNRR: Ghidul pentru construirea de instalații de reciclare a deșeurilor în consultare publică

reciclare_deseuri.jpg

Ministerul Mediului a publicat în dezbatere publică proiectul de ordin de ministru privind aprobarea Ghidului Specific privind regulile și condițiile aplicabile finanțării din fondurile europene aferente PNRR, pentru subinvestiția I1.D  „Construirea de instalații de reciclare a deșeurilor în vederea atingerii țintelor de reciclare din pachetul economiei circulare”.

Status: În consultare
Buget: 286.000.000 Euro
Depunere: –

Obiectiv general

Accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economia circulară.

Obiectiv specific

Dezvoltarea unui management al deșeurilor eficient, prin suplimentarea capacităților de reciclare a deșeurilor în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice și a tranziției la economia circulară.

Activitățile sprijinite în cadrul investiției

Prin intermediul acestei măsuri vor fi sprijinite activități/acțiuni specifice pentru construirea instalațiilor noi de reciclare a deșeurilor colectate separat pentru reducerea impactului acestora asupra mediului și sănătății populației, reducerea consumului de resurse în scopul promovării dezvoltării economice sustenabile în toate regiunile și atingerii țintelor de reciclare din pachetul economiei circulare.

Tipuri de solicitanți

Tipurile de solicitanți care pot depune cereri de finanțare sunt:

  • Operatorii economici.

Alocarea financiară totală

Alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările destinate construirii instalațiilor noi de reciclare a deșeurilor colectate separat în cadrul Investiției I 1, subinvestiției I.1.d. este de 286.000.000 Euro, din care 66.000.000 Euro reprezintă alocare financiară suplimentară1 de 30% din sumele alocate prin PNRR investiției, distribuite astfel:

  • Alocare financiară din PNRR: 220.000.000 Euro;
  • Alocare financiară suplimentară, pe lângă finanțarea din PNRR, conform art. 24 alin. (1) din Ordonanța de urgență nr. 124/2021: 66.000.000 Euro;
  • Alocare financiară totală: 286.000.000 Euro.

Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat în cadrul unui proiect este de 8.400.000 euro/proiect, conform intensităților de finanțare în cadrul schemei de ajutor de stat regional, prezentate în tabelul de mai jos.

În cadrul unui proiect sunt eligibile costuri în cuantum de minimum 85% din valoarea proiectului pentru investițiile ce vizează activitățile aferente următoarelor coduri CAEN 3821; 3822; 3832; 3831. În cazul proiectelor care includ investiții aferente codurilor CAEN 3811 și 3812 cuantumul maxim al acestora poate fi de 15%.

Cursul valutar utilizat este cursul InforEuro aferent lunii mai 2021 de 1 euro = 4.9195 lei, valabil la data de 31.05.2021.

Persoanele și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 zile începând cu 25 august 2022, data publicării la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Direcția Generală PNRR la adresa [email protected].

Ghid

Anexe_PNRR_Fabrici_reciclare_operatori_14_07_2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top