MMAP supune dezbaterii publice proiectul de O.M. privind aprobarea Ghidului Specific privind regulile și condițiile aplicabile finanțării din fondurile europene aferente Planul Național de Redresare și Reziliență în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C3/I1.B, pentru subinvestiția I1.B „Construirea de insule ecologice digitalizate”.
Obiectiv
Obiectivul acestei componente reprezintă accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economie circulară.
Obiectiv general: Accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economia circulară.
Obiectiv specific: Dezvoltarea unui management al deșeurilor eficient, prin suplimentarea capacităților de colectare separată, pregătire pentru reutilizare și valorificare a deșeurilor în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice și a tranziției la economia circulară.
Tipuri de solicitanți
Tipurile de solicitanți care pot depune cereri de finanțare sunt:
- Unitățile Administrativ-Teritoriale (inclusiv subdiviziunile/sectoarele acestora) organizate la nivel de municipiu și oraș.
- Alocarea apelului de proiecte
Alocarea financiară totală
- Alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările destinate construirii și operaționalizării de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere digitalizate pentru colectarea separată de deșeuri menajere) este de 260.130.000 Euro, din care 60.030.000 euro reprezintă alocare financiară suplimentară de 30% din sumele alocate prin PNRR investiției, distribuite astfel:
- Alocare financiară din PNRR: 200.100.000 Euro
- Alocare financiară suplimentară, pe lângă finanțarea din PNRR, conform art. 24 alin (1) din Ordonanță de urgență nr. 124/2021: 60.030.000 Euro.
- Alocare financiară totală: 260.130.000 Euro.
- Alocarea financiară în funcție de investiție
Bugetul alocat programului va fi divizat în funcție de tipul investiției pentru lucrările destinate construirii și operaționalizării de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere digitalizate pentru colectarea separată de deșeuri menajere) aleasă de solicitant, după cum urmează:
Insule supraterane încasetate cu containere de 1.1 metri cubi: alocare 48.130.000 Euro (aprox. 4.814 insule ecologice digitalizate).
Insule supraterane cu containere individuale: alocare: 143.184.000 Euro (aprox. 7.563 insule ecologice digitalizate).
Insule subterane cu containere individuale: alocare: 68.750.000 Euro (aprox. 1.375 insule ecologice digitalizate).
Cursul valutar utilizat este cursul InforEuro aferent lunii mai 2021 de 1 euro = 4.9195 lei, valabil la data de 31.05.2021.
Alocarea financiară la nivel de proiect
Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar eligibil, după cum urmează:
- Insule supraterane încasetate cu containere de 1.1 metri cubi – 10.000 Euro/ insulă, fără TVA;
- Insule supraterane cu containere individuale – 19.000 Euro/ insulă, fără TVA;
- Insule subterane cu containere individuale – 50.000 Euro/ insulă, fără TVA;
Un beneficiar poate să depună mai multe cereri de finanțare, dar cuantumul total cumulat al finanțării acordat în cadrul Investiției 1, Subinvestițiile 1.a, 1.b, 1.c nu poate depăși pragul maxim de 15 milioane de euro per beneficiar.
Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 zile de la data publicării, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Direcția Generală PNRR.
Email: [email protected]
Proiect Ordin | Referat de aprobare | Ghid