IMM Plus: 15 miliarde lei pentru 13800 companii

guvern-palatul-victoria.jpg

UPDATE 11 IULIE 2024:

Fondul Român de Contragarantare a venit cu un bilanț al implementării programului, pe cele două componente de care s-a ocupat: Innovation Plus și Construct Plus.

Astfel, peste 550 de firme eligibile au obținut credite bancare în valoare totală de aproximativ 1,1 miliarde de lei, cu ajutorul garanțiilor acordate de FRC. Rezultă așadar o valoare medie de 2 milioane de lei a banilor împrumutași de fiecare firmă de la bănci, cu ajutorul garanțiilor FRC. 

Mai multe detalii: startupcafe.ro


UPDATE 19 IUNIE 2024:

FNGCIMM a demarat procedura de alocare a plafoanelor pe finanțatorii parteneri, urmând ca în data de 19.06.2024, ora 9.00, să deschidă aplicația programului pentru introducerea noilor solicitări de garantare. Aplicația pusă la dispoziția finanțatorilor, va rămâne deschisă până la data de 21.06.2023, ora 23.59, pentru solicitările noi introduse.


UPDATE 10 IUNIE 2024:

Ordonanța de urgență 58 / 2024 pentru majorarea bugetului Programului IMM Plus a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 533 din 7 iunie 2024.


UPDATE 6 IUNIE 2024:

Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Finanțelor, majorarea bugetului total al Programului IMM Plus, cu aproximativ 2,5 miliarde lei până la suma totală de aproximativ 15 miliarde lei.

Astfel, se majorează și plafonul total al garanțiilor de stat care pot fi emise în cadrul Programului cu suma de 2,22 miliarde lei, până la valoarea totală de 13,32 miliarde lei și bugetul grantului cu peste 279,875 lei până la valoarea totală de 1,68 miliarde lei.

Sursa: Ministerul Finanțelor


UPDATE 3 IUNIE 2024:

A apărut proiectul de OUG pentru suplimentare.

„Art. I – Anexa la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 201 din 11 martie 2024, se modifică după cum urmează:

  1. La articolul 17, alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:
    ” (2) Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de maximum 14.999.250.579,70 lei, echivalentul în lei a aproximativ 2.999.850.115,94 euro.
    (3) În cadrul bugetului prevăzut la alin. (2) se pot acorda garanții în limita plafonului total de 13.320.000.000 de lei, echivalentul în lei a aproximativ 2.664.000.000 de euro și granturi în limita a 1.679.250.579,70 lei, echivalentul în lei a aproximativ 335.850.115,94 euro. ”
  2. Articolul 18 se modifică și va avea următorul cuprins:
    ” Art. 18 – Prin implementarea schemei de ajutor de stat se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 13.843 de beneficiari.

Art. II – Ajutoarele de stat sub formă de garanții de stat nou acordate în baza majorării conform art. I a bugetului schemei de ajutor de stat IMM PLUS se acordă doar pentru credite pentru realizarea de investiții, precum și pentru capital de lucru destinat agriculturii și sectorului alimentar cu respectarea condițiilor și criteriilor prevăzute Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS.”


UPDATE 30 MAI 2024:

„Analizăm posibilitatea suplimentării plafonului schemei de ajutor de stat IMM Plus cu 20%, strict pentru creditele de investiții”, anunță Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„Bugetul de 12,5 miliarde lei s-a utilizat aproape în totalitate”, a adăugat acesta.

Sursa: Facebook Marcel Boloș


Executivul a aprobat actul normativ inițiat de Ministerul finanțelor prin care IMM-urile vor putea accesa în continuare credite cu garanții de stat.

Actul normativ pentru instituirea Programului IMM Plus a fost inițiat pentru a asigura, până la 30 iunie 2024, accesul la finanțare al firmelor care nu dispun de sumele necesare pentru proiectele de investiții și pentru continuarea activității.

Bugetul este de maximum 12,5 miliarde lei, iar garanțiile se vor acorda în limita unui plafon de 11,1 miliarde lei, pentru 11.500 beneficiari.

Programul IMM Plus prelungește măsurile de sprijin instituite prin vechea schemă de ajutor de stat IMM INVEST PLUS și se derulează prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Român de Contragarantare (FRC) și Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Valorile maxime ale ajutoarelor de stat au fost majorate de la 2.000.000 euro la 2.250.000 euro per întreprindere/UAT, respectiv de la 250.000 euro la 280.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agriculturii primare și de la 300.000 euro la 335.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele pescuitului şi acvaculturii.

În baza schemei de ajutor de stat se acordă ajutor de stat sub formă de garanţii de stat, în procent de maximum 90% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat, pentru unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiţii sau mai multe credite/linii de credit pentru finanţarea capitalului de lucru.

Valoarea maximă a finanţărilor acordate unui beneficiar nu poate depăşi 5.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru creditele de investiţii. Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul schemei de ajutor de stat nu poate depăşi 10.000.000 lei.

Durata maximă a finanţărilor este de 72 de luni, în cazul creditelor de investiţii, fără posibilitate de prelungire. În cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru, durata maximă a finanţărilor este de 36 de luni, fără posibilitate de prelungire. În cazul creditelor pentru capital de lucru cel puţin în ultimele 12 luni de valabilitate a garanţiei se aplică graficul de rambursare în rate fără posibilitatea beneficiarului de a efectua trageri/utiliza sume din credit.

Componentele Programului IMM PLUS

Componenta IMM ROMÂNIA PLUS facilitează accesul la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniștii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de părți sociale și acțiuni.

Componenta AGRO PLUS este dedicată întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniștii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

Componenta IMM PROD PLUS are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activează în sectoare productive.

Componenta CONSTRUCT PLUS are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru îmbunătățirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediu implementate de:

  • IMM-uri şi întreprinderi mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, precum și arhitecți și birouri individuale de arhitectură;
  • Unități Administrativ Teritoriale (municipii, orașe, comune).

Componenta RURAL PLUS are ca obiectiv acordarea de facilități de garantare de către stat în mod transparent și nediscriminatoriu pentru creditele de investiții și creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, întreprinderilor mici și mijlocii, precum și întreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar.

Componenta INNOVATION PLUS are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru companiile românești inovative și/sau care își promovează produsele și serviciile destinate exportului.

Schema de ajutor de stat IMM PLUS va deveni operaţională la data emiterii deciziei de autorizare a schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană, iar contractele de garantare și acordurile de finanțare aferente programului vor fi emise până la 30 iunie 2024.

Sursa: Ministerul Finantelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top