BERD da ordin de vanzare pentru Banca Transilvania

BERD si-a stabilit un deadline de maximum 3 ani pentru iesirea din actionariatul Bancii Transilvania, decizia fiind luata la ultima sedinta a board-ului institutiei.

Vanzarea Bancii Transilvania se discuta de peste 2 ani de zile. Investitori mai mari si mai mici au venit sa peteasca banca si au constatat invariabil ca este prea scumpa. Rabdarea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a ajuns insa la final. Board-ul bancii europene a votat o noua majorare de capital social pentru luna august si necesitatea vanzarii bancii pentru asigurarea unui exit profitabil, in concordanta cu strategiile investitionale ale bancii.

Capitalizarea de piata a Bancii Transilvania era de 1,121 miliarde de euro la sfarsitul saptamanii trecute, iar ultimele zvonuri de pe piata indicau o evaluare a institutiei la 1,4 miliarde de euro pentru o eventuala tranzactie.

De preluarea Bancii Transilvania s-au interesat Banca Milenium BCP, autorizata de BNR pe piata romaneasca si fosta participanta in cursa pentru privatizarea BCR, OTP Bank, de asemenea prezenta pe piata romaneasca dupa ce a achizitionat RoBank, si chiar HSBC.

Un interes deosebit pentru preluarea BT il manifesta ING Bank. Ultima oferta adresata Bancii Transilvania nu ar fi depasit insa 900 de milioane de euro.

Politica BERD vizeaza investitii in participatii, in fonduri de investitii sau acordarea de imprumuturi pentru dezvoltarea sectorului privat. Dupa intrarea BERD in actionariatul Bancii Transilvania, cresterea institutiei de credit a fost fulminanta, atat din punctul de vedere al capitalizarii bursiere, cat si al majorarii cotei de piata. Valoarea in euro a bancii a crescut de 30 de ori din decembrie 2001, cand a intrat BERD in actionariat, si pana in prezent. La finele anului trecut, cota de piata a Bancii Transilvania a fost de 4,7%, urcand de pe locul sapte pe locul cinci in topul primelor zece banci din sistem.

Cu toate acestea, politica de investitii a BERD este una pe termen mediu, ceea ce presupune un exit din afacere in trei-cinci ani, termen care a fost de mult depasit in cazul Bancii Transilvania.

Sursa: Capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top