APIA elibereaza adeverinte pentru cei care doresc credite pentru finantarea activitatilor curente

APIA, adeverinte

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza beneficiarii platilor nationale directe complementare (PNDC) in sectorul zootehnic, la specia bovine si respectiv ovine/caprine, pentru anul in curs, ca elibereaza adeverinte pentru cei care intentioneaza sa acceseze credite pentru finantarea activitatilor curente, de la bancile care au incheiat conventii cu Agentia.

Creditele ofera producatorilor agricoli posibilitatea utilizarii de resurse financiare, necesare activitatilor curente, pana la efectuarea, de catre APIA, a platii primei pe cap de animal la care sunt indreptatiti potrivit legii. Pana la aceasta data, Agentia a incheiat conventii cu CEC Bank SA, BRD Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Romana si Procredit Bank, in conformitate cu H.G. 1199/30.11.2011 si respectiv H.G. 1200/30.11.2011.

Potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA va elibera o Adeverinta de inregistrare a fermierului prin care confirma:
a) ca Beneficiarul a depus cererea de plata pentru PNDC in sectorul zootehnic la specia ovine/caprine, respectiv bovine, pentru anul 2011;
b) ca au fost efectuate controalele si verificarile administrative asupra Cererii de plata depuse de catre Beneficiar, pana la data emiterii Adeverintei, conform reglementarilor in vigoare;
c) numarul de animale eligibile pentru prima pe cap de animal / exploatatia de bovine;
d) ca Beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata la data emiterii Adeverintei si ca indeplineste conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite in cadrul PNDC sectorul zootehnic la specia ovine/caprine, respectiv bovine, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.

Valoarea creditului este de pana la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverintei.

Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR IFN S.A. garanteaza pana la 50% din valoarea creditelor acordate de Banca.

Reafirmam recomandarea adresata potentialilor beneficiari, interesati sa isi aleaga Creditorul numai dupa un studiu atent al conditiilor de creditare impuse de fiecare banca (creditoare), pentru a obtine conditiile de creditare cele mai avantajoase si care se potrivesc cel mai bine profilului exploatatiei sale.

Optiunea de a solicita creditul apartine integral fermierului.

Cuantumul platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic, la specia ovine/caprine este de 40 lei/cap animal iar la specia bovine este de 410 lei/cap animal.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.