Seceta prelungita a calamitat cea mai mare parte a culturilor de rapita, porumb si floarea soarelui. Statul acorda sprijin pentru productiile care se incadreaza in limitele nationale de referinta.
Fermierii romani au mizat anul acesta pe culturile energetice, insa nu au tinut cont de previziunile meteorologice. Seceta prelungita a calamitat cea mai mare parte a culturilor de rapita, porumb si floarea soarelui.
Suprafata cultivata cu porumb acopera 2,5 milioane de hectare, fiind cea mai intinsa la nivel european. Suprafata cultivata cu rapita este de 388.000 hectare, insa este afectata de seceta in proportie de 62,9% si aproximativ 235.000 de hectare sunt asigurate.
Prin intermediul Ministerului Agriculturii, statul acorda sprijin pentru productiile care se incadreaza in limitele nationale de referinta. Ordinul 549 al ministrului de resort prevede ca platile directe pentru culturile energetice se acorda doar fermierilor care predau o productie de cel putin 1.000 de kilograme la hectar, la rapita si floarea-soarelui si de 2.500 de kilograme la hectar, pentru porumb.
Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Sindicale din Agricultura-Agrostar, considera ca in loc de plati la hectar, producatorii vor primi despagubiri pentru calamitati. Productia medie la hectar va fi cu mult mai redusa fata de aceste limite de referinta, respectiv 800 de kg la rapita, sub doua tone la porumb, 700-800 de kg la soia si 500-600 la floarea soarelui.