
La nivel national, depozitele cu temperatura controlata nu reusesc sa acopere cererea venita din partea procesatorilor. De aceea, „unii producatori sunt fortati sa-si pastreze stocurile chiar si in Ungaria, unde gasesc conditii de depozitare si manipulare conforme cu cerintele de siguranta alimentara in vigoare”, explica Felix Lucutar, managing partner la Agriculture Capital &Engineering.
In sprijinul lor, fondurile europene pot fi accesate si pentru constructia de depozite cu temperatura controlata, atat pentru activitatile angro, cat si pentru prestarea de servicii logistice pentru terti.
Cat costa?
Un depozit frigorific construit pe o suprafata de 5.000 de metri patrati costa intre 3,6-4,5 milioane de euro, in functie de numarul de paleti plasati pe verticala, de gradul de automatizare si de temperatura de pastrare a produselor.
Aproximativ 20% din valoarea totala a investitiei acopera uzina de frig, iar cu cat aceasta este mai eficienta, cu atat costurile de operare sunt mai mici, chiar daca efortul financiar este mai ridicat.
Ce venituri poti obtine?
„In general, o investitie performanta acopera surplusul platit initial in mai putin de doi ani, si poate asigura functionarea pe o perioada de 20 de ani in conditii de eficienta energetica”, completeaza Lucutar. Daca esti interesat sa obtii o astfel de finantare trebuie sa iei in calcul un grad de ocupare al depozitului de 50%-75% din suprafata acestuia.
Veniturile pe care le poti obtine provin din activitati de depozitare, manipulare, altele specifice (picking, cross docking) sau chiar comercializarea angro. Tarifele solicitate in prezent pentru depozitare variaza intre 0,8-1,4 euro/tona/zi, iar cele pentru manipulare sunt de aproximativ 2,5 euro/palet.
Daca faci un simplu calcul, vei constata ca poti obtine un castig anual de 1,5 milioane de euro, la care se adauga si profiturile ce provin din celelalte servicii prestate. Astfel, vei putea incasa un profit anual de cel putin 0,5 milioane de euro, cu toate ca o astfel de investitie se recupereaza, de obicei, dupa, 4-5 ani. Totusi, daca pozitionezi depozitul in proximitatea unui oras important, cu acces la infrastructura, poti recupera sumele investite chiar si in trei ani.
Cine poate aplica?
Constructiile de acest tip sunt finantare in proportie de 50%, prin Masura 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, cu conditia ca ajutorul nerambursabil sa nu depaseasca suma de doua milioane de euro.
Poti aplica pentru finantare chiar si daca reprezinti o intreprindere mare, cat timp nu ai mai mult de 750 de angajati si ai o cifra de afaceri de sub 200 milioane de euro. Alti beneficiari pot fi asociatiile familiale, microintreprinderile, asociatiile cooperatiste sau grupurile de producatori.
Banii de la UE acopera constructia depozitului, realizarea infrastructurii interne, achizitionarea mijloacelor de transport frigorifice, procurarea rafturilor, a dotarilor de laborator si a cantarelor, precum si a programelor de software necesare pentru gestiunea stocurilor.
Nu sunt considerate, insa, cheltuieli eligibile terenul pe care va fi amplasata constructia, TVA-ul aferent achizitiilor si nici costurile de cofinantare. Dosarul tau va cuprinde documentatia standard: studiul de fezabilitate, bilantul pe anul 2008, certificatul de urbanism, toate avizele necesare si un document care sa ateste statutul tau juridic.
Acte la dosar:
– Studiu de fezabilitate;
– Bilant contabil pe anul precedent sau declaratie de inactivitate, dupa caz;
– Documente care sa ateste dreptul de proprietate, de chirie sau de concesiune asupra terenului;
– Certificat de urbanism;
– Acord de mediu;
– Datele bancii si datele contului prin care se va derula proiectul;
– Certificate fiscale si cazier fiscal indemn;
– Cazier judiciar al reprezentantului legal;
– Notificare DSVSA care sa ateste conformitatea cu legislatia sanitar-veterinara;
– Avizul sanitar emis de Directia de Sanatate Publica;
– Certificat constatator.
La ce usi batem:
1. Firma de consultanta;
2. Agentia de Mediu;
3. Directia Sanitar-Veterinara;
4. Administratia Financiara;
5. Directia de Sanatate Publica;
6. Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala;
7. Agentia de Plati.
Pasi de urmat:
1. Alegerea consultantului;
2. Pregatirea documentatiei;
3. Solicitarea de oferte de la furnizori pentru echipamente;
4. Intocmirea studiului de fezabilitate;
5. Solicitare certificat ORC, certificat fiscal, cazier fiscal, cazier judiciar, adeverinte etc.;
6. Completarea cererii de finantare;
7. Predarea proiectului;
8. Declararea eligibilitatii proiectului;
9. Semnarea contractului de finantare;
10. Alegerea proiectantului;
11. Depunerea proiectului tehnic;
12. Implementarea proiectului;
13. Intocmirea dosarelor de achizitie;
14. Construirea fabricii;
15. Intocmirea dosarelor de plata.
Bună ziua cum pot sa accesez fonduri europene nerambursabile pentru a construi depozite pentru produse alimentare