CCIB sprijina firmele mici care doresc sa se constituie in consortii pentru a accesa mai usor banii europeni. Sprijnul consta in deschiderea unor linii de credit pentru cofinantarea proiectelor si consultanta gratuita.
Firmele membre ale Camerei de Comert si Industrie Bucuresti (CCIB) care doresc sa se constituie in consortii pentru a accesa mai usor banii europeni primesc sprijin si consultanta gratuita din partea Camerei.
CCIB sprijina firmele mici inclusiv cu deschiderea unor linii de credit pentru cofinantarea proiectelor. Pana in prezent CCIB a oferit consultanta pentru infiintarea a 56 de consortii, care au si aplicat pentru diferite programe. Consultanta este oferita o singura data in existenta unei firme.
Cele mai multe cereri de finantare din fonduri structurale sunt pentru retehnologizare, energie regenerabila si mediu.
Romania va primi primele fonduri structurale si de coeziune in urmatoarele zile, dupa ce Comisia a aprobat cinci dintre cele sapte programe operationale. Comisarul european a facut precizarea ca primii bani vor veni in maxim doua saptamani, iar celelalte doua programe operationale urmeaza sa fie aprobate in toamna.
Danuta Hubner nu a specificat care sunt cele doua programe operationale care au mai ramas sa primeasca avizul Comisiei, dar surse guvernamentale au declarat ca este vorba despre programul pentru capacitate administrativa, care tine de Ministerul de Interne si al Reformei Administrative (MIRA), si de programul pentru resurse umane care tine de Ministerul Muncii.
Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013 a fost aprobat de Comisia Europeana in 25 iunie. Acest document face legatura intre prioritatile nationale de dezvoltare si cele europene, pe baza carora Romania a elaborat cele sapte programe operationale sectoriale. Conform prioritatilor evidentiate in cele sapte programe, Romania va putea crea proiecte prin care sa absoarba cele 19,67 miliarde euro alocate de Comisia Europeana.
Cele sapte programe vizeaza dezvoltarea infrastructurii, cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea capitalului uman, consolidarea capacitatii administrative si promovarea dezvoltarii teritoriale echilibrate, protejarea mediului.
Romania este al 15-lea dintre cele 27 de state membre UE care finalizeaza negocierile pentru acest document strategic national.