Afaceri la tara, cu bani din programul de dezvoltare rurala

Potrivit Vivianei Vasile, director general adjunct la Autoritatea de Management pentru PNDR, programul de dezvoltare rurala va accepta o diversitate foarte mare de proiecte.

In primul rand, este vorba despre proiectele similare celor derulate prin SAPARD, precum exploatatii agricole sau construirea si modernizarea unitatilor de procesare.

Cele mai interesante oportunitati, mai ales pentru intreprinzatori, se gasesc in Axa prioritara 3. Este vorba despre doua masuri care cumuleaza diverse tipuri de investitii, in turism si „diversificarea activitatilor non- agricole”: artizanat, mestesuguri, procesarea secundara a alimentelor, brutarii, patiserii, croitorii.

Aici pot primi finantare cam toate categoriile de microintreprinderi care activeaza in mediul rural, precum si persoane fizice care au o gospodarie la tara.Paleta este foarte larga, aproape ca nu sunt tipuri de investitii la care sa spunem „nu”, explica Viviana Vasile.

In principiu, cofinantarile beneficiarilor sunt de minim 50% pentru companii private. Acestea mai pot insa varia in plus sau in minus. Spre exemplu, „in cadrul componentei de procesare a produselor agricole, grantul este de 50% din valoarea eligibila a proiectulului. Dar daca intreprinderea este de categorie mare, conform regulilor europene, automat grantul se reduce la jumatate.

„Problema este ca, in Romania, din circa 1.300 de intreprinderi mari care activeaza in sectorul de prelucrare a produselor agricole, cred ca un mic procent indeplinesc cumulativ toate conditiile de „intreprindere mare” in acceptiunea europeana”, spune Viviana Vasile.

Restrictiile ajutorului de stat se vor aplica in acest program numai pentru „diversificarea activitatilor non-agricole”, si vor functiona cel mai probabil pe regula „de minimis”. Pe scurt, aceasta inseamna ca se pot primi maxim 200.000 de euro pentru trei ani consecutivi.

„O discutie pe masuri inca nu am avut cu reprezentantii Comisiei Europene, discutia din aceasta saptamana este hotaratoare, vom vedea ce observatii s-au facut si ce modificari vor surveni.

In privinta criticilor primite pentru continutul programului si termenul transmiterii lui la Bruxelles, Viviana Vasile riposteaza: „Nu vorbim sub nici o forma de intarziere. PNDR este foarte complex, nu se compara cu celelalte programe. Detaliile din acest program sunt subiect de negociere chiar si in tara, nu numai la Bruxelles.

Limitele finantarii si cheltuielile de eligibile sunt chestiuni extrem de sensibile fiindca trebuie convenite impreuna cu cei din piata. Procesul a fost extrem de laborios. In orice caz, nu am avut un termen limita si nicio alta tara membra nu se afla intr-un stadiu mai avansat”, conchide Viviana Vasile.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top