Romania si Bulgaria se inscriu in grafic pentru aderarea la Uniunea Europeana in anul 2007, dar Turcia va ramine in afara UE pina in 2015, a relevat un sondaj de opinie realizat de Reuters in rindul a 38 de economisti. Romania are sanse in proportie de 60% sa adere la UE in 2007, iar Bulgaria are 70% sanse, au apreciat economistii. Ei au mai estimat ca Turcia va deveni membra a UE in 2015, Croatia in 2009, iar Serbia si Muntenegru in 2012. Previziunile cuprinse in sondajul efectuat intre 17 si 19 mai au fost similare celor desprinse din sondajul precedent, in luna februarie.
Cu toate acestea, analistii au subliniat ca Bulgaria realizeaza progrese mai rapide decit Romania catre aderare. „Pina in prezent, ritmul reformelor in Bulgaria a fost impresionant si mai rapid decit am anticipat”, a afirmat Khatija Paruk de la Deutsche Bank, Londra.
Cit priveste Romania, „mai ramin multe de facut pentru a se indeplini atit criteriile politice, cit si cele economice”, a mentionat Paruk, adaugind ca probabilitatea aderarii la UE in 2007 va spori in cazul in care se adopta masuri suficiente pentru a solutiona problemele principale pina la sfirsitul verii.
In urma reformelor ample realizate in ultima vreme in Bulgaria, statul ar putea inchide negocierile de aderare pina la sfirsitul lunii iunie.
Romania, pe de alta parte, a implementat reformele intr-un ritm mai lent. In luna februarie, UE a avertizat asupra riscului ca negocierile sa nu se incheie in acest an, din cauza problemelor grave cu coruptia, reforma economica si sistemul juridic.
Cu toate acestea, comisarul european pentru Extindere, Gunter Verheugen, l-a asigurat ulterior pe premierul Adrian Nastase de sprijinul Comisiei Europene pentru finalizarea negocierilor in 2004 si aderarea Romaniei la UE in 2007, aratind ca cele doua obiective sint realiste. Inlocuirea din functie a ministrului Justitiei pare sa fi fost un pas important in acest proces.