Dezvoltare economica locala, tehnologia informatiei -, infrastructura si servicii sociale sunt domeniile in care se desfasoara cele 31 de proiecte proaspat castigatoare ale unor finantari prin programul GRASP.
GRASP este un program cu durata de cinci ani, finantat de Agentia de Dezvoltare Internationala a Statelor Unite (USAID). Scopul GRASP este de a incuraja si sprijini parteneriate eficiente si durabile intre autoritatile locale si societatea civila, menite sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii la nivelul comunitatilor locale din Romania. Componentele sale sunt: Finantari cu Alocare Rapida, Finantari pentru Idei Novatoare, Programul de Vouchere GRASP, Finantari pentru sustinerea implementarii Planurilor de Lucru ale Grupurilor Integrate de Actiune.
In cadrul ultimei componente, de curand au fost semnate acordurile de finantare pentru proiectele castigatoare. Beneficiarii au fost selectionati din 14 judete care au participat la program.
Unul dintre acestia este doctorul Raed Arafat, initiatorul Serviciului Medical de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) din Targu Mures. Proiectul care a castigat 46.000 de dolari are ca obiectiv crearea a doua echipaje de urgenta in cadrul fortelor de pompieri, in doua localitati din judetul Sibiu. „Acest tip de ajutor de urgenta exista deja de trei ani in Targu-Mures si a functionat foarte bine, fiind de un real folos comunitatii. Este vorba despre interventii, in cazuri de urgenta medicala nu de catre medici, ci de catre pompieri. Echipajele de pompieri sunt instruite sa foloseasca aparatura de specialitate si acorda ajutor inaintea sosirii ambulantei”, explica doctorul Arafat. Cu finantarea obtinuta, SMURD va achizitiona instrumentele si aparatura necesare si va pregati personalul care va face parte din echipajele respective. „Am insistat sa obtinem sprijinul autoritatilor locale fiindca este vorba, pana la urma, de garantarea sigurantei publice a cetateanului”, spune Arafat. In judetul Mures sunt deja patru puncte de lucru ale echipajelor de urgenta. „Este pentru prima data cand serviciul se extinde in afara judetului. Am discutat cu primariile localitatilor Dumbraveni si Talmaciu, din judetul Sibiu, si au fost de acord sa ne sprijine”, mai spune Arafat. Referitor la posibilitatea extinderii proiectului si in alte zone din tara, Raed Arafat spune ca deja se discuta pentru Cluj, Oradea, Timisoara si Craiova. Intrebat de ce tocmai in Bucuresti acest serviciu nu exista pana acum, coordonatorul SMURD explica: „Nu stim din ce motiv, nu am reusit sa ajungem inca la o intelegere cu autoritatile locale…”
Proiectele castigatoare ale fondurilor GRASP, componenta „Grupuri integrate de actiune”, au durata maxima de un an. Valoarea granturilor variaza de la 5.000 la 50.000 USD, iar cofinantarea proprie este de minimum 20%. Beneficiarii sunt 31 de organizatii, iar valoarea totala a fondurilor alocate se ridica la peste un milion de dolari.
Urmatoarea runda a acestei componente se va lansa in primavara anului viitor.
Implicarea tinerilor in viata comunitatii locale Proiectul „Tineri activi integrati in comunitatile locale” este realizat de catre Asociatia Tineri pentru Terra Arges (ATTA). Proiectul urmareste ca 250 de tineri sa fie angrenati intr-un proces de participare publica si dezvoltare in parteneriat cu administratia publica locala a unui program de asistare a absolventilor de liceu si institutiilor de invatamant superior din Pitesti si Mozaceni. Rezultate estimate:
- 200 tineri care vor beneficia de cursurile predate de voluntarii din Pitesti, finalitatea fiind implicarea lor intr-o activitate lucrativa (baza de date cu CV-uri va fi pusa la dipozitia angajatorilor)
- 5 tineri care in urma consultantei antreprenoriale oferite isi vor initia propria afacere; 40 de tineri care vor detine certificat de absolvire a cursurilor de PC si cunostinte de limba engleza;
- accesul a 150 de tineri la informatiile legate de oferta educationala, activitatile de voluntariat, programe nationale si internationale pentru tineret, burse, scoli de vara, tabere de voluntariat.
Asociatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in Mediul Rural – ADESC a realizat un proiect prin care se va forma o retea de opt nuclee pentru dezvoltare rurala. Acestea vor reprezenta parteneriate intre administratia publica locala si societatea civila. Obiectivul principal este elaborarea cererilor de finantare pentru infrastructura. Va mai fi lansat un buletin informativ lunar, al carui scop este cresterea accesului cetatenilor la informatii si a implicarii lor in procesul de decizie la nivel local.
„Am decis, prin acest proiect, sa venim in sprijinul primariilor izolate din Delta Dunarii, prin crearea unei retele de calculatoare legate la Internet care va facilita transmiterea informatiei intre comunitate si administratie, dar si spre organizatiile societatii civile, stimuland cooperarea. O buna informare si o consiliere a cetatenilor vor reduce costurile financiare si de timp ale acestora. Reteaua va permite ca in termen de maximum 24 ore deciziile administratiei sa ajunga la cetatean prelucrate pe intelesul acestuia”, spune spune Dragos Olaru, presedintele Asociatiei Vox Deltae din Tulcea.
Proiectul „Servicii sociale integrate pentru comunitate” are ca scop oferirea de servicii sociale integrate. Se va derula in judetul Bihor. Grupuri tinta: copii din familii numeroase sau monoparentale, cu venituri scazute (copii neglijati, abuzati sau supusi violentei domestice, copii care au abandonat scoala sau au probleme de invatare, copii cu dizabilitati. Se vor desfasura activitati educative pentru prevenirea abandonului scolar, reintegrarea in sistemul de invatamant, asistenta sociala, consiliere psihologica, medicala si juridica etc. Realizator: Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie.