
Submasura 125 c se incadreaza in Axa I – „Lucrari de constructii, refacere si modernizare a infrastructurii de prevenire si de protectie impotriva inundatiilor” (din cadrul Masurii 125 „Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii”).
Aceasta submasura are urmatoarele obiective specifice:
• diminuarea riscului si incertitudinii in agricultura prin reducerea incidentei fenomenelor naturale (inundatii, eroziunea solului etc.);
• prevenirea sau minimizarea pierderilor economice prin reducerea riscului la inundatii a zonelor rurale si a terenurilor agricole si silvice;
• diminuarea riscului incidentei fenomenelor naturale periculoase asupra padurii.
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Submasura 125 c din cadrul Masurii 125 sunt:
– comunele;
– administratorul fondului forestier de stat – Regia Nationala a Padurilor – Romsilva.
Investitiile finantate prin submasura 125c cuprind:
– refacerea infrastructurii de protectie impotriva inundatiilor (componenta c1), care se refera la infrastructura de protectie impotriva inundatiilor existenta;
– prevenirea impotriva inundatiilor (componenta c2), care se refera la lucrari noi.
Fondurile pot fi solicitate pentru investitii eligibile precum refacerea sistemului de diguri, a albiilor paraielor, a bazinelor de acumulare, a structurilor de oprire a scurgerilor de apa. De asemenea, sunt finantate si investitii in reteaua de canale, a stavilarelor cu rol de atenuare a viiturilor, consolidarea terenurilor cu risc de alunecari de teren, lucrari de desecare pentru eliminarea excesului de apa survenit in urma inundatiilor, lucrari de corectare a torentelor.
In cadrul submasurii 125c sunt eligibile numai investitiile de prevenire si protectie impotriva inundatiilor amplasate pe terenuri agricole sau forestiere si/ sau pe cursuri de apa care nu sunt gestionate de Administratia Nationala APELE ROMANE (torente, paraie cu lungimi mai mici de 5 km).
Sprijinul public (comunitar si national) acordat in cadrul acestei submasuri este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile.
Ajutorul public acordat pentru un proiect de investitie nu va putea depasi 1.500.000 Euro/ proiect.
Plafonul minim acceptat pentru un proiect finantat prin Masura 125 Submasura c este de 5.000 de Euro – aceasta suma reprezentand valoarea totala eligibila a proiectului.
Sesiunea de depunere se prelungeste pana la data de 30 noiembrie 2011.