Prima impadurire a terenurilor agricole – PNDR 221

padure5.jpg

ATENTIONARE: Acest program nu este activ in acest moment!

Fonduri pentru prima impadurire a terenurilor agricole

PNDR: Masura 221 „Prima impadurire a terenurilor agricole”
Obiectivele programului

Implementarea acestei masuri de finantare are ca scop imbunatatirea conditiilor de mediu in spatiul rural prin folosirea si gospodarirea durabila a terenurilor agricole prin impadurire. Masura este destinata prevenirii pagubelor produse de factorii naturali daunatori, reducerii eroziunii solurilor, imbunatatirii capacitatii de retentie a apei, cresterii calitatii aerului, producerii de biomasa, inclusiv masa lemnoasa de calitate, prin mentinerea sau cresterea biodiversitatii.

Obiectivul specific al finantarii nerambursabile este cresterea suprafetei de padure cu rol de protectie a apei, solurilor, a padurilor cu rol de protectie impotriva factorilor naturali daunatori, precum si de asigurare a functiilor recreative, pe baza rolului multifunctional al acesteia.

Obiectivul operational:
– Extinderea suprafetei ocupate de paduri prin sprijinirea lucrarilor de impadurire si intretinere a plantatiilor;
– Padurile infiintate prin aceasta masura sunt menite sa protejeze componentele de mediu pe baza rolului multifunctional pe care il au.

Solicitanti eligibili

Solicitantii fondurilor nerambursabile pot fi persoanele fizice, inclusiv persoane fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociatiile de persoane fizice sau juridice, precum si autoritatile publice locale detinatoare de teren agricol.

Activitati eligibile

Suprafata agricola propusa pentru impadurire trebuie sa fie de minim 0,5 hectare.

Prima conditie pe care trebuie sa o respecte solicitantul este sa faca dovada detinerii terenului agricol eligibil pentru impadurire. Acesta trebuie sa fi fost declarat la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) in ultimii 2 ani si sa fi respectat in toata aceasta perioada si pe toata suprafata parcelelor propuse pentru impadurire, Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC). Dovada se va face prin emiterea de catre APIA a unei „Note de constatare”.

Prin aceasta Masura se pot acorda 3 tipuri de plati: o prima pentru lucrarile de infiintare, o prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei pe o perioada de 5 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere si o prima compensatorie anuala pe hectar, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi, pe o perioada de 15 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei.

Precizam ca prin Masura 221 nu se ofera sprijin financiar pentru infiintarea plantatiilor forestiere de pomi de Craciun si pentru producerea de energie regenerabila.

Asadar, pentru ca un fermier sa isi poate realiza o astfel de plantatie forestiera, trebuie sa detina parcele agricole cu o suprafata mai mare de 0,5 hectare (5.000 mp). Apoi, fermierul va intocmi, impreuna cu persoanele autorizate in acest sens, un proiect de impadurire.

Conditii de finantare
Fondurile disponibile pentru 2012 sunt de 176 de milioane de Euro.Pentru fiecare sesiune sunt disponibili cate 44 de milioane de euro.Fondurile sunt acoperite in proportie de 100% din bani publici (nu exista obligativitatea cofinantarii).
Termene limita

Proiectele se depun in perioada 3 – 28 septembrie 2012.

Website-ul programului

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

5 Replies to “Prima impadurire a terenurilor agricole – PNDR 221”

  1. Vasile spune:

    Buna ziua,
    detin in concesiune o suprafata de teren degradabil pe malul unui curs de apa(aprximativ 20 ha),prin ce masura ,sau cum as putea sa-l impaduresc cat mai convenabil,cat trebuie sa fie perioada de concesiune si daca e posibil? Multumesc!

  2. PANA ION spune:

    Ma numesc PANA ION, str. Principala , nr. 20, satul Merisani, com. Dobrotesti, jud. Teleorman telefon 0785702321, Detin 6.88 ha. teren agricol in extravilan, si va rog sa ma ajutati sa-l impaduresc cu paulownia in primavara anului viitor, iar împrejmuirea sa se realizeze cu gad din lasa de sarma si cu gard viu din CATINA, cu posibilitate irigatiei cu picatura, si protectie impotriva furtului de masa lemnoasa, respetiv ,, camere de luat vederi” Suprafata este compusa din : doua parcele tangentiale care insumeaza 4,07ha., apoi una de 1.100 ha., 1.ha., si respectiv 8000 metri patrati, Pentru ca nu am imprimanta, va rog sa-mi trimiteti prin posta documentele necesare.

    Va multumesc!

    1. Finantare.ro spune:

      Buna ziua,

      Va recomand sa luati legatura cu un consultant care sa va analizeze cazul si sa parcurgeti pasii descrisi la adresa http://cerere.finantare.ro/.

      Mult succes!

      Echipa Finantare.ro

  3. Stancu Aurel spune:

    Buna ziua,sint o societate comerciala si detin o suprafata de 50 ha de teren.As dorii sa stiu daca se mai pot obtine fonduri pentru impadurirea terenurilor si unde trebuie sa ma adresez.

  4. valentin spune:

    buna ziua as dori sa stiu cat pot sa iau de la fonduri pentru a impaduri 15 hectare de pamant agricol si daca se poate impaduri cu lemn de nuc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top