Comisia Europeana a prelungit cu un an platile SAPARD pentru Romania

SAPARD, Comisia Europeana, fonduri europene, Ministerul de Finante

„In mod normal, fondurile SAPARD trebuiau cheltuite pana la sfarsitul acestui an. Cum insa au fost probleme de natura administrativa, cu puterea de absorbtie a fondurilor, dar si pentru ca platile sunt blocate de ceva vreme, am decis sa mai acordam Romaniei si Bulgariei un an pentru a cheltui acesti bani, deoarece noi credem ca este important ca acesti bani sa fie folositi pentru imbunatatirea infrastructurii rurale”, a declarat purtatorul de cuvant al comisarului european pentru agricultura, Michael Mann.

Acesta a precizat ca in ultima perioada situatia din agricultura romaneasca s-a imbunatatit. „Comisarul pentru agricultura (Mariann Fischer-Boel, n.r.) vorbeste regulat cu ministrul roman al Agriculturii, care e foarte dornic sa imbunatateasca lucrurile. Au existat progrese si speram ca Romania va profita de acest an in plus pentru a cheltui corespunzator fondurile”, a mai spus Mann.

Prin programul de preaderare SAPARD, Romania a primit apriximativ 1,2 miliarde euro. Cum pana la sfarsitul acestui an se va fi cheltuit aproximativ un miliard de euro din fondurile SAPARD, restul de 200 milioane s-ar fi reintors la bugetul comunitar daca Romaniei nu i s-ar mai fi acordat un an in plus.

In perioada urmatoare este astepata si decizia Comisiei Europene de a relua rambursarile din fondurile europene pentru banii acordati de guvernul roman proiectelor din cadrul programului SAPARD.

Platile SAPARD catre Romania au fost intrerupte in vara acestui an, dupa ce o misiune de audit a executivului comunitar a constatat, la inceputul lunii iunie, probleme in sistemul de gestionare si control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii fondurilor SAPARD.

Bucurestiul a trimis Comisiei Europene acum cateva saptamani raportul de audit realizat de Curtea de Conturi din Romania, prin care se arata ca problemele sesizate de misiunea Comisiei din luna iunie au fost, in general, remediate, ramanand totusi unele probleme legate de instruirea personalului si de managementul in teritoriu care necesita timp mai indelungat pentru a fi solutionate.

Executivul comunitar a considerat insa ca informatiile continute in raportul de audit nu sunt suficiente si a trimis o scrisoare catre Ministerul roman de Finante, cerand informatii suplimentare, in baza carora ar putea decide reluarea rambursarilor catre Romania.

„Nu am dat Ministerului de Finante un termen limita pentru trimiterea informatiilor solicitate, dar speram ca raspunsul sa vina cat mai curand, pentru ca apoi sa putem lua si noi rapid o decizie”, a mai spus Michael Mann.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top