Despre criza financiara si managementul riscului (partea 2 din 2)

Jocul de domino poate fi privit si in sens pozitiv: companiile isi revad politica de pret si revin la o abordare normala, mai aproape de realitate (pretul la imobiliare, fie chirii pe spatii, fie vanzare, pretul la anumite produse etc.).

In orice caz, jocul de domino a inceput si nu neg sau ignor faptul ca se trece printr-o perioada dificila: disponibilizari, limitarea exportului, falimente etc. Vor exista invingatori si invinsi.
Profita si vor avea de profitat cei care acumuleaza fond de rezerva si care, in incercarea majorarii acestui fond, se orienteaza catre piete nisa, catre excelenta, catre profesionalism in servirea clientului, catre valoare adugata (oricare ar fi ea si oricat de mica va fi, pentru ca va face diferenta etc.).
In final, incercarea de a supravietui, va duce la imbunatatirea modului in care un serviciu sau produs va fi oferit. Fiecare jucator de pe piata (persoana juridica sau fizica) va fi mult mai atent la finantele proprii. Cand va scoate un ban din buzunar va fi mult mai atent la ceea ce va achizitiona. Valoarea banului va fi mult mai bine cuantificata.
Cei care au reusit sa faca asta sunt cei care profita acum. Cei care vor reusi sunt cei care vor supravietui.

Ca antreprenor te gandesti cum sa faci sa nu te prinda criza.
Si ajungem la concluzia acestui post: managementul riscului iti poate oferi siguranta zilei de maine si, stiind asta, te poate ajuta sa privesti lucid la ceea ce se intampla pe piata. Managementul riscului te ajuta sa iti evaluezi afacerea si dimensiunea impactului unui eveniment nedorit. Iar atunci cand vorbim de evenimente ce nu pot fi anticipate (situatii de criza), managementul riscului te invata sa iti dezvolti un plan de asigurare a continuitatii afacerii.

Valentin Mazareanu

Valentin Mazareanu

Valentin P. Mazăreanu, doctor în economie. Subiecte de interes: managementul riscului, securitatea informaţională, managementul proiectelor. Ocupaţii în prezent: project manager al www.managementul-riscurilor.ro, Co-Regional Director of PRMIA Bucharest Chapter, Director General al Paideia Consulting SRL Iasi, Expert IT în proiecte cu finanţare nerambursabilă. Studii: liceu militar, facultate de drept, master în Sisteme Informaţionale pentru Afaceri, studii doctorale în economie. Dezvoltare profesională: stagiu de cercetare în Franţa, Poitiers (subiect: managementul riscului); şcoală de vară în Finlanda, Jyvaskyla (subiect: managementul riscului, dreptul de proprietate intectuală, knowledge management); training internaţional Slovenia, Ljubljana (subiect: managementul proiectelor internaţionale); training naţional Romania, Iaşi (subiect: antreprenoriat, Analiză Tranzacţională, NLP, Comunicare şi Negociere).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top