BNR va sanctiona bancile care maresc nejustificat dobanzile la credite

Banca Nationala Romana

Banca Nationala pune piciorul in prag. Oficialii BNR avertizeaza institutiile bancare ca vor fi dur sanctionate daca maresc nejustificat dobanzile la credite.

In prezent, exista trei banci care joaca foarte agresiv pe piata din Romania, anunta oficialii BNR. Aceste institutii au mizat saptamana trecuta pe deprecierea leului si au cumparat masiv valuta.

Din cauza cresterii monedei nationale, cele trei institutii bancare au inregistrat pierderi uriase. Pentru a-si plati datoriile, aceste banci incearca sa faca rost de bani si imprumuta cat mai multi lei de pe piata, dar la o dobanda mult mai mare decat ar fi putut lua prin Banca Nationala.

Pentru ca achizitioneaza lei la un pret foarte ridicat, institutiile financiare transfera aceste costuri mari asupra clientilor. Totodata, spun reprezentantii BNR, mai multe persoane se plang ca sunt obligate sa plateasca comisioane care nu sunt incluse in contractul de credit.

Oficialii Bancii Centrale spun ca vor sanctiona dur toate aceste scumpiri nejustificate. Sanctiunile, care vor fi reglementate prin lege, vor viza limitarea activitatii de creditare si atragerii de depozite de la populatie.

Basescu si Isarescu le dau peste degete bancherilor speculanti

In aceeasi zi, atat presedintele, cat si guvernatorul i-au atacat dur pe cei care se afla in spatele crizei financiare. Daca Basescu a condamnat fenomenul la nivel mondial vorbind despre „baietii destepti” scoliti la Harvard si Oxford, putred de bogati si corupti, guvernatorul BNR a vorbit despre „reaua-vointa” sau „nepriceperea” sefilor a trei banci romanesti prin intermediul carora speculatorii internationali au atacat piata financiara interna saptamana trecuta. „Nici asa, ce, s-au adunat toti prostii la noi si toti desteptii la ei?!”, s-a revoltat Isarescu, in cadrul unei intalniri cu presa centrala, explicand ca bancile „isi fac iluzii” daca pornesc de la premisa ca scapa de supravegherea BNR.

Oficialii Bancii Centrale au avertizat ca, daca institutiile financiare continua aceasta practica speculativa de a transfera pierderile lor pe umerii clientilor care au credite, vor merge pana la modificari legislative care vor permite BNR sa le limiteze activitatea de creditare si de atragere a depozitelor populatiei. Isarescu nu a dat insa un termen la care o asemenea modificare ar putea fi facuta.

Explicand ca BNR nu poate interveni in contractul de creditare, oficialul a sustinut ca putine banci au apelat, totusi, la aceasta metoda. Actiunile institutiilor bancare care au speculat piata saptamana trecuta au fost coordonate. Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale, a povestit ca exista chiar si un e-mail care a ajuns la BNR, in care trezorierul uneia dintre bancile implicate in atacul asupra leului ii indeamna si pe ceilalti colegi, sefi de banci, cum sa faca cotatiile.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top