Romania a incasat in primele opt luni ale anului aproximativ 2 miliarde de euro din fondurile UE (fonduri de preaderare, pentru agricultura, fonduri structurale) conform informatiilor furnizate de Ministerul Economiei si Finantelor.
Ministrul Varujan Vosganian apreciaza ca nivelul de absorbtie dupa integrare a ajuns de 3,6 miliarde euro, „suma superioara intregului sprijin de care am beneficiat in perioada de preaderare”. In ciuda progreselor, suma ramane relativ scazuta avand in vedere zecile de miliarde de euro la care teoretic avem acces si pentru care Romania plateste in avans contributii importante la bugetul UE.
Faptul ca la acest capitol Romania a devansat tari vecine intrate in UE in 2004 este o palida consolare, stiut fiind nivelul redus al dezvoltarii tarii la momentul integrarii. Decizia Executivului de a eficientiza absorbtia banilor europeni in acelasi timp cu estomparea decalajelor regionale reflecta si un tip de ingrijorare.
Pentru 3,6 miliarde de euro de la UE, Romania a dat in doi ani doua miliarde de euro in avans. Romania a devenit beneficiar net al fondurilor comunitare. Suma este insa mai mica decat potentialul de utilizare.
Pentru anul 2008 (ian. – august), Romania a incasat aproximativ 2 miliarde de euro din fondurile UE (fonduri de preaderare, pentru agricultura, fonduri structurale).
„Cu toate obstacolele insa, am reusit sa realizam una dintre cele mai bune absorbtii de fonduri europene comparativ cu ce au realizat noile state membre in primii doi ani de la aderarea din 2004”, considera ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Referindu-se la criticile carora Romania este frecvent in atentia autoritatilor de le Bruxelles, ministrul Finantelor afirma: „Evident ca pe parcursul procesului de absorbtie, care de multe ori exceleaza prin regulile si procedurile foarte riguroase (birocratice) ale Comisiei Europene, apar obstacole care uneori dau impresia ca nu se actioneaza in directia buna.”
Cumulat, Romania a absorbit dupa aderare circa 3,6 miliarde euro, suma superioara intregului sprijin de care am beneficiat in perioada de preaderare. Contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene in 2008 este de aproximativ 1,2 miliarde euro, cu aproape 300 de milioane mai mult decat in primul an al integrarii.
Schimbare de prioritati
Pentru utilizarea mai eficienta a fondurilor UE, guvernul a decis ca investitiile prin programele cu finantare comunitara si nationala vor fi directionate prioritar in aria marilor orase din cele 7 regiuni de dezvoltare, excluzand zona Bucuresti-Ilfov. Accesarea totala are ca scop reducerea decalajelor dintre Capitala si restul tarii.
Cele sapte orase au fost selectate pe baza mai multor criterii, printre care distributia echilibrata in teritoriu, nivelul de dezvoltare economica si potentialul de atragere a investitorilor.
Au fost selectate sapte orase, respectiv Iasi, Constanta, Ploiesti, Craiova, Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov. Fiecarui desemnat drept pol national de crestere i-a fost arondata o regiune: Nord-Est, cu judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui, Sud-Est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea), Sud-Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman), Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea), Vest (Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis), Nord-Vest (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj) si Centru (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu).