Credite pe un an pentru satenii cu idei

De mai bine de jumatate de an, intreprinzatorii de la sate asteapta sa poata solicita credite cu dobanda avantajoasa pentru micile lor afaceri. Acum, schema de microcreditare este activa, desi nu in toata tara. Numai zece judete sunt, in acest moment, pe lista oficiala a zonelor in care intreprinzatorii pot beneficia de imprumuturi prin noua schema de microcreditare. In restul zonelor, nu a fost semnat inca acordul cu institutiile intermediare, si anume organizatia CHF Romania si Fundatia Cappa.

In judetele unde linia de creditare este deschisa, intermedierea imprumutului este realizata de catre Centrul de Dezvoltare Economica (CDE). „Este o schema simpla de imprumut. Solicitantul poate avea orice forma juridica, inclusiv aceea de persoana fizica autorizata (PFA). Nu trebuie decat sa aiba un plan de afaceri. Nu exista nici restrictii referitoare la dimensiunea afacerii”, spune Iulian Manole, consultant in cadrul CDE. „Garantiile pe care le solicitam sunt mai mult morale. Intreprinzatorii trebuie sa se asocieze, in cadrul comunitatii locale, in grupuri informale, prin care sa se sustina reciproc. Specialistii CDE merg in localitatea respectiva si analizeaza pe fiecare solicitant in functie de recomandarea grupului respectiv. Mai tarziu, daca unul dintre membrii grupului creeaza dificultati creditorilor, nici unul din ceilalti nu va mai primi bani”, explica Iulian Manole. Pana acum, metoda a avut succes, din moment ce, asa cum spun reprezentantii CDE, la programele anterioare rata de recuperare a imprumutului a fost de 100%.

Nici domeniile de activitate nu sunt restrictionate prin aceasta schema de imprumut. „Intreprinzatorii pot avea o idee pentru o mica afacere in productie agricola, servicii, comert, culturi de plante si cereale, zootehnie”, mai spune Manole. Un singur solicitant poate primi unul sau mai multe credite, dar suma lor cumulata nu poate depasi 7.500 de dolari.

Perioada maxima de acordare a imprumutului este de un an, iar dobanda va fi de 9,5%. Dificultatea, in cazul unui proiect adresat zonelor rurale, consta in informarea si instruirea beneficiarilor. Reprezentantii CDE spun ca in zonele pe care Centrul le acopera nu sunt probleme cu diseminarea informatiei, deoarece consultantii discuta direct cu beneficiarii. Pe de alta parte, in zona Timisului isi desfasoara activitatea Centrul de Asistenta Rurala (CAR). „Programul va avea succes numai daca este prezentat foarte clar pentru potentialii solicitanti. Grupul tinta este unul special, mai putin obisnuit cu afaceri si finantari. Este foarte important ca oamenilor de la sate sa le vorbesti pe limba lor”, spune Claudia Novac, coordonator de program. Solutia este ca asemenea oportunitati sa le fie prezentate de catre liderii informali din comunitate. „Acestia sunt primarii, preotii si profesorii. La randul lor, ei vor explica mai departe”, mai spune Claudia Novac. Pentru localitatile din judetul Timis, CAR a format asa-numitii „promotori locali”, adica persoane care sunt pregatite pentru a informa si ajuta comunitatile satesti. Oficialii din Ministerul Finantelor Publice (MFP) care gestioneaza finantarea de la Banca Mondiala spera ca in doua-trei luni sa fie incheiate contractele cu institutiile intermediare si pentru celelalte zone din tara. „Dat fiind ca pentru zonele incluse deja in program s-au alocat 1.500.000 de dolari, iar acestea reprezinta doar un sfert din total, credem ca suma globala de patru milioane de dolari va fi depasita”, spune Radu Buha, coordonator de program in cadrul MFP.

Detalii despre Proiectul de Finantare Rurala:

  • Ministerul Finantelor Publice (MFP) a incheiat un acord de imprumut cu Banca Mondiala pentru realizarea Proiectului de Finantare Rurala (ratificat prin OUG nr. 8/2002, aprobata prin Legea nr. 307/2002)
  • Suma totala: 80 milioane USD
  • Principala componenta a proiectului o reprezinta facilitatea de creditare, microcreditare si leasing. Aceasta se imparte in doua, „Acordarea de credite rurale si facilitati de leasing” si „Componenta de microcreditare”
  • „Acordarea de credite rurale si facilitati de leasing”, are un buget de 44 de milioane de dolari. Se pot solicita credite de pana la un milion de dolari la: RoBank, Banca Romaneasca si, pentru leasing, la DemirRomLease

Detalii despre componenta de microcreditare:

  • Valoarea maxima: 7.500 USD
  • Judetele unde schema de creditare este operationala: Botosani, Iasi, Vaslui, Gorj, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau si Vrancea
  • In luna ianuarie se spera ca vor fi semnate contractele pentru toate celelalte zone
  • Pentru cele zece zone amintite, institutia intermediara este Centrul de Dezvoltare Economica
  • Dobanda pe care o practica CDE este de 9,5%
  • Solicitantul poate avea orice forma juridica, inclusiv aceea de persoana fizica autorizata (PFA). Este necesar un plan de afaceri. Nu exista restrictii referitoare la dimensiunea afacerii. Garantiile pe care CDE le solicita sunt de natura morala

Sursa: , Revista ‘Capital’ nr. 48, 27 Noiembrie 2003, autor Ioana Morovan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top