
Raportul vine in completarea tabloului investitional din tara noastra, tablou sintetizat statistic de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru investitiile straine directe (ISD) si de catre Institutul National de Statistica (INS) pentru investitiile nete in economia autohtona, in conditiile in care lipseste o institutie care sa centralizeze proiectele de investitii romanesti.
Analiza cuprinde proiectele de investitii din 40 de judete, cu exceptia judetului Ilfov si a municipiului Bucuresti, pentru care nu s-au furnizat date.
Conform raspunsurilor oficiale remise de catre prefectii judetelor Arges, Bistrita-Nasaud, Buzau, Dolj, Giurgiu, Gorj si Mehedinti, in perioada 2011-2012 in aceste judete nu au fost demarate si nu se prefigureaza a se demara vreun proiect nou de investitii.
In anul 2011, valoarea investitiilor straine noi s-a ridicat la peste 455,3 mil. euro, adica 24% din totalul ISD in anul 2011 (1,9 mld. lei), conform datelor publicate de BNR. Diferenta se explica prin includerea in calculul valorii ISD a proiectelor de investitii aflate in derulare in anul 2011. In plus, in prezentul raport nu sunt disponibile datele pentru regiunea Bucuresti-Ilfov, care a atras 62% din totalul ISD-urilor in anul 2010.
Valoarea investitiilor romanesti noi, demarate in anul 2011, se ridica la 410,33 mil. euro, reprezentand 2,7% din totalul investitiilor nete in economia romaneasca (15,2 mld. euro), conform datelor centralizate de catre INS.
Diferenta este data de metodologia INS, care include in valoarea finala toate cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati.
– Cluj, Mures, Prahova, Olt si Salaj sunt judetele cu cele mai mari investitii noi, autohtone si straine, realizate in anul 2011, conform datelor cuantificate in acest raport.
In functie de tipul capitalului investit:
– in judetele Mures, Cluj, Prahova, Braila si Tulcea au fost realizate cele mai mari proiecte de investitii autohtone noi;
– in Cluj, Olt, Prahova, Salaj si Constanta au fost demarate cele mai mari investitii straine noi in anul 2011.
– in Timis, Prahova, Satu Mare, Tulcea si Caras-Severin au fost create cele mai multe locuri de munca.
In Anexa nr. 1 este prezentat clasamentul judetelor dupa valoarea investitiilor noi, atat romanesti, cat si straine, si a locurilor de munca create in anul 2011. Anexa nr. 2 cuprinde lista detaliata a proiectelor de investitii pe judete, cu tipul capitalului investit si anul demararii proiectului.