Etapele anterioare realizarii planului de afacere

agenda21.jpg

Scrierea unui plan de afacere poate fi o sarcina coplesitoare si din cauza aceasta antreprenorii intampina probleme majore atunci cand trebuie sa decida cand si cum incep realizarea planului de afacere.

In acelasi timp, scrierea planului de afacere fara o cercetare anterioara si fara parcurgerea etapelor preliminare, poate duce la un rezultat cvasi-inutil din perspectiva utilitatii sale practice.

Realizarea planului de afaceri trebuie sa parcurga urmatoarele etape premergatoare:

1. Stabilirea audientei si a tipului de finantare
Atunci cand incepeti sa va scrieti planul de afacere trebuie sa stiti foarte clar cine il va citi: este pentru uzul intern al companiei sau il va citi un potential finantator? Scopul final al planului de afacere este cel care determina structura, continutul si lungimea acestuia.

Intentionati sa aplicati pentru un credit la o institutie bancara? In cazul acesta, trebuie sa stiti ca unele institutii financiare au propriul model de plan de afacere agreat in timp ce altele nu au nici un fel de structura standard. Un astfel de plan de afacere are in medie 15-20 de pagini si pune un accent foarte mare pe managementul riscului si pe previziunile financiare. Pentru o mai buna acoperire a acestor aspecte va recomandam sa utilizati urmatoarele instrumente utile: Matricea de Analiza a Riscurilor, Indicatori de performanta, Fluxul de Numerar, Prag de rentabilitate In cazul creditelor trebuie sa studiati care institutii bancare ofera finantare pentru Start-up-uri si care vizeaza doar dezvoltarea unor afaceri deja existente.

In cazul in care doriti sa alegeti varianta unui investitor privat – Business Angel, trebuie sa va interesati pe ce anume pune accent respectivul investitor cand evalueaza oportunitatile de afaceri, pentru a pune accent pe acestea in planul de afacere. Un exercitiu foarte util ar fi sa urmariti emisiunea Arena Leilor difuzata pe programul TVR2 sau sa participati la diferite conferinte si evenimente la care participa si potentialii dumneavoastra investitori.

Ce trebuie sa retineti este ca investitorii si creditorii urmaresc, in primul rand sa isi vada banii folositi pentru implementarea cu succes a modelului de afaceri si atingerea rezultatelor promise, in speta, profitabilitatea. De aceea, este extrem de important cum prezentati aspectele financiare si operationale ale afacerii.

Daca varianta de finantare aleasa de dumneavastra este un fond nerambursabil, atunci trebuie sa analizati ce tipuri de finantare sunt active si se pliaza pe ideea dumneavoastra de afacere, care este modelul de plan de afacere acceptat de finantator si sa studiati Ghidul solicitantului pentru a vedea care sunt indicatorii de performanta ceruti si criteriile de evaluare.

2. Stabilirea structurii planului de afacere
Structura planului de afacere este ce-al de-al doilea element, ca importanta, o data ce ati stabilit care este audienta careia va adresati. Stabilirea structurii planului si a capitolelor care urmeaza sa fie dezvoltate trebuie sa se faca inainte de a incepe cercetarea si scrierea planului de afacere.

Citeste continuarea articolului pe Plandeafacere.ro

Finantare.ro a lansat Ghidul Business Angels. Descarca de aici Ghidul Business Angels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top