Aceasta fisa este in stadiul de DRAFT si nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. In urma aprobarii de catre Comisia Europeana (COM) a PNDR 2014-2020, acest material va suferi modificarile de rigoare.
Descriere generala si obiective principale
Productia agricola este expusa, inevitabil, unor riscuri datorate conditiilor meteo nefavorabile sau dezastrelor naturale, asadar necesita sprjin pentru refacerea activelor deteriorate cat si garantarea unei sigurante a veniturilor.
Schemele de gestionare a riscurilor acopera, pe langa deteriorarile provocate de schimbarle climatice le includ i pe cele cauzate de boli ale animalelor si plantelor, infestari cu organisme daunatoare si incidente de mediu (deversari de deseuri toxice etc.), oferind o protectie de ansamblu fermierilor.
Sectorul agricol este in general expus la urmatoarele categorii de riscuri:
1. fenomene meteorologice nefavorabile, cum ar fi grindina, furtuni, vanturi puternice, ploi excesive sau seceta, expunerea la caldura sau frig excesiv si variatii extreme de temperatura inalta si scazuta – riscuri climatice;
2. boli si probleme sanitare care afecteaza plantele si animale – risc sanitar;
3. incidente de mediu/poluare care pot afecta atat plantele, cat si animalele – risc de mediu.
Obiectivele principale ale acestei masuri sunt, in principal, stimularea fermierilor sa adere la fonduri mutuale pentru a acoperi riscurile climatice, sanitare si de mediu precum si in acelasi timp catre implementarea de masuri de prevenire a riscurilor prin adaptarea productiei si metodelor de exploatare pentru a preveni pe cat de mult posibil pierderile cauzate de fenomenele naturale nefavorabile sau incidentele de mediu. De asemenea se urmareste sprijinirea gestionarii si prevenirii riscurilor la nivelul exploatatiilor dar si stabilizarea activitatii si productiei prin primirea de compensatii financiare pentru pierderile economice cauzate de fenomenele mentionate.
PNDR Sub-masura 17.2 – Fonduri mutuale
Fonduri mutuale pentru prevenire schimbarilor climatice, bolilor plantelor si animalelor, infestari cu organisme daunatoare si incidente de mediu
Obiectiv: aceasta sub-masura sprijina productia prin primirea de compensatii financiare pentru pierderile economice cauzate de catre fenomenele climatice nefavorabile, bolile animalelor si ale plantelor, infestarile cu daunatori si pentru incidente de mediu.
Activitati eligibile:
- compensarea fermierilor prin intermediul fondurilor mutuale pentru agricultura, pentru pierderile economice inregistrate de acestia in urma unor evenimente nefavorabile;
- sprijin financiar acordat pentru infiintarea fondurilor mutuale pentru agricultura.
Tipul de sprijin: rambursarea tuturor cheltuielilor eligibile;
Beneficiari
Beneficiari directi: Fonduri mutuale pentru agricultura constituite si acreditate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in conformitate cu legislația natională in vigoare.
Beneficiari indirecti: Fermierii activi in sensul definitiei art. 9 din Regulamentul nr 1307/2013, care au
subscris la fonduri mutuale pentru agricultura, in sensul definitiei din prezenta masura si în conformitate cu legislatia nationala.
Sume si rate de sprijin
Sprijinul acordat in cadrul acestei masuri va fi de 65% din cheltuielile eligibile.
In cazul in care fondurile alocate nu sunt suficiente, intensitatea ajutorului poate fi redusa conform regulilor stabilite in procedurile de lucru ale agentiei de plati.
Sursa: MADR
[caseta-final-fise]