Oamenii de afaceri romani acuza guvernul ca ii favorizeaza pe straini la acordarea ajutorului de stat

antreprenori_sedinta.jpg

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) acuza administratia ca ii favorizeaza pe oamenii de afaceri straini in fata capitalului autohton in momentul in care acoda ajutoare de stat, desi capitalul autohton reprezinta 52% din economia privata si asigura 75% din profitul net declarat si doua treimi din forta de munca din mediul privat.

Pozitia AOAR a fost exprimata in urma unei analize proprii potrivit careia – arata asociatia – modul in care sunt acordate ajutoarele de stat defavorizeaza clar capitalul autohton, iar acestea nu si-au atins scopul si nu au avut efectul scontat.

Saptamana trecuta guvernul a majorat cu 50% plafonul alocat pentru ajutoare de stat care sprijina investitiile cu impact major in economie, bugetul total ajungand la 145 de milioane de euro anual fata de 100 de milioane de euro in 2015. In 2015 insa, niciun antreprenor nu a beneficiat de acest program.

Antreprenorii beneficiaza si ei de sprijinul statului, dar in programe mult mai mici, de tipul SRL-D, de cateva mii de euro, in vreme ce un ajutor de stat mare ajunge la zeci de milioane de euro.

Anul trecut, guvernul a sprijinit constructia a noua fabrici, toate investitii ale unor companii multinationale, proiecte cu o valoare cumulata de 200 mil. euro care ar trebui sa genereze 3.300 de locuri de munca.

Pe lista investitorilor care au primit ajutor de stat pentru proiecte „cu impact in economie“ se numara Bosch, Sonaca, Airbus, Leoni Wiring Systems sau Timken. De astfel de ajutor de stat pentru proiecte de investitii majore pot be¬neficia companiile care vor sa realizeze investitii cu o valoare de minimum 10 milioane de euro.

AOAR sustine insa in urma unei analize pe care a facut-o cu privire la ajutorul de stat acordat in perioada 2007-2015 ca statul arunca, practic banii pe fereastra intrucat doua dintre principiile fundamentale ale ajutoarelor de stat, ce constau in crearea „efectului stimulativ“, respectiv in „evitarea risipei banului public“, nu si-au atins scopul.

Potrivit analizei AOAR, valoarea efectiva a subventiei acordate prin scheme de ajutor de stat in perioada 2007-2015 a fost de 42.260 euro per loc de munca nou creat, valoare de 5 ori mai mare decat in cazul programului START (8.652 euro per loc de munca), respectiv de 17 ori mai mare  decat in cazul programului SRL-D (2.395 euro per loc de munca).

Asadar, sustin oamenii de afaceri romani, in contextul acestei valori uriase a subventiei statului, cei care beneficiaza de ele acopere plata salariului minim pe economie timp de 12 ani pentru fiecare loc de munca nou-creat, in conditiile in care beneficiarii ajutorului de stat sunt obligati sa pastreze locurile de munca create doar pe durata a 5 ani.

Mai mult, spune AOAR, gradul de realizare a indicatorului privind numarul de locuri de munca create, la finele lui 2014 era de numai 69%, in conditiile in care doar 29% dintre beneficiari au reusit in perioada mentionata sa-si indeplineasca (sau sa-si depaseasca) obligatiile asumate in ceea ce priveste crearea si mentinerea locurilor de munca.

AOAR observa ca cele mai mari 6 ajutoare de stat (peste 100 mil. lei/proiect) au fost directionate catre o singura industrie (auto), “beneficiarii fiind exclusiv companii cu capital privat strain”.

“In acelasi timp, 18,5% din valoarea totala a ajutoarelor de stat acordate, respectiv 605 mil. lei, au fost acordate catre 2 grupuri de firme multinationale. Constatam o data in plus lipsa de sprijin a autoritatilor pentru capitalul autohton, in ciuda faptului ca exista numeroase sectoare de activitate in care opereaza agenti economici cu capital autohton si care corespund din punct de vedere al profilului organizational scopului pentru care au fost concepute ajutoarele de stat, respectiv acela de a corecta anumite esecuri ale pietelor in planul eficientei agentilor economici”, sustine AOAR.

Potrivit asociatiei oamenilor de afaceri romani, “in conditiile in care companii romanesti de traditie lupta pentru supravietuire inregistrand rate de rentabilitate apropiate de 0, constatam faptul ca statul roman a directionat sprijinul financiar catre agenti economici care in proportie de 28,57% au fost infiintati in chiar in anul acordarii ajutorului de stat si care nu aveau experienta pe piata Romaniei sau catre beneficiari care erau incadrati in categoria IMM si au primit un sprijin financiar care excedea capacitatea acestora de a-l gestiona.”

AOAR acuza (sub expresia eufemistica “atragem atentia”) ca resurse financiare de care ar fi putut beneficia, inclusiv antreprenorii autohtoni , au fost alocate ineficient pentru acordarea unor ajutoare de stat care nu si-au atins scopul si nu au avut nici eficienta scontata.

“In conditiile in care, in Romania, capitalul autohton nu numai ca este majoritar in raport cu cel strain (52% fata de 48%), dar in acelasi timp asigura 3/4 din profiturile nete declarate si 2/3 din locurile de munca din mediul privat,  reiteram pe aceasta cale necesitatea adoptarii unor masuri de sustinere a capitalul autohton si de sprijinire a dezvoltarii antreprenoriatului romanesc la un nivel de sustinere cel putin comparabil cu cel de care se bucura capitalul strain, si solicitam transparentizarea modului de acordare a ajutoarelor de stat si includerea unor criterii obiective care sa avantajeze companiile aflate in dificultate (majoritatea cu capital romanesc), concomitent cu sustinerea reala a exportatorilor, prin incurajarea accesului companiilor cu performante in export la ajutoare de stat si la accesarea de fonduri europene.”

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top