Costin Borc: Ministerul Economiei lucreaza cu Finantele la o noua schema de ajutoare de stat, pentru proiecte de mici dimensiuni

bancnote-euro.jpg

Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri lucreaza, impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, la o noua schema de ajutor de stat pentru proiecte de mici dimensiuni, astfel incat si investitorii care nu au forta necesara sa se asocieze la proiecte mari sa poata beneficia de ajutor, a anuntat Ministrul Economiei, Costin Borc.

„Ni se reproseaza ca am sprijinit mai mult dezvoltarea companiilor multinationale, oferind ajutor de stat unor proiecte mari la care capitalului romanesc i-a fost greu sa se asocieze. Impreuna cu MFP, pregatim o noua schema de ajutor de stat, intr-un cuantum ceva mai mic. Nu dorim discriminare intre capitalul romanesc si cel strain, nici nu avem cum, dar ne gandim ca exista investitori care pot dezvolta proiecte mai mici si sa beneficieze si ei de ajutor de stat. Dorinta Guvernului din care fac parte este sa sprijine productia oriunde in Romania„, a explicat Borc in cadrul conferintei de prezentare a raportului de activitate al Consiliului Concurentei.

El a vorbit, cu aceasta ocazie, despre ajutoarele de stat acordate transparent, conform legislatiei in vigoare, dar si despre ajutorul de stat mascat de care au beneficiat companiile de stat de-a lungul ultimilor zeci de ani, fapt care a distorsionat concurenta pe piata si a dezavantajat companiile care au avut relatii de afaceri cu intreprinderile de stat, dar care nu si-au incasat banii din aceste relatii. „Lucram sa descalcim aceste aspecte care dureaza de zeci de ani si care nu au facut, desi poate intentiile au fost bune, decat sa complice si mai mult situatia unor societati aflate acum in insolventa sau in pragul insolventei”, a mai spus Borc.

In acest context, ministrul Borc a reamintit angajamentul Guvernului de a actiona in sensul depolitizarii companiilor de stat, insa a atras atentia ca acest lucru nu poate fi realizat in sase luni si doar prin numirea unui CEO profesionist, ci dureaza cativa ani si trebuie sa implice intregul personal.

„Favorizarea companiilor de stat, fie prin ajutor de stat mascat, fie prin relatii privilegiate cu alte companii, canalizarea resurselor lor in scopuri politice, nu au facut decat sa decapitalizeze companiile cu care au intrat in relatii de afaceri, au distorsionat procesul de achizitii publice, prin licitatii mai mult sau mai putin corecte. Tot acest mecanism pentru a profesionaliza aceste intreprinderi speram sa fie continuat de noul Guvern, astfel incat sa intoarca aceste aceste dezavantaje, care acum reprezinta o frana pentru economie, in motoare de dezvoltare prin stabilirea unei concurente sanatoasa in piata”, a adaugat Costin Borc.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top